""

Winkelcentrum Sterrenburg aangesloten op warmtenet Dordrecht

Op 6 oktober 2022 draaiden Marcel van de Wetering (ontwikkeling en verkoop HVC) en Pieter Polman (directeur Wereldhave Nederland) samen symbolisch de gaskraan dicht: Winkel Sterrenburg in Dordrecht is daarmee definitief overgestapt op warmte van HVC.

Donderdag 6 oktober 2022

Over op stadswarmte

De reden van de overstap lijkt voor de hand te liggen, maar toch vormt de energiecrisis voor Sterrenburg niet de belangrijkste aanleiding. “Voor ons is duurzaamheid erg belangrijk, daar zijn we al jaren mee bezig. We namen in de afgelopen jaren al vele duurzaamheidsmaatregelen zoals zonnepanelen, ledverlichting en de toepassing van slimme installaties, maar de transformatie van ons centrum bleek een uitgelezen kans om ook direct van gas naar stadswarmte over te schakelen,” aldus Thari van Aalst, Asset Manager van Sterrenburg namens Wereldhave.
 

Voorbeeldfunctie

De eigenaar van Full Service Centrum Sterrenburg, Wereldhave, bezit en beheert tevens een aantal andere centra in Nederland. Zo stapte Kronenburg in Arnhem recentelijk ook over op stadswarmte, wat resulteerde in een CO2-uitstootreductie van maar liefst 85 procent.

Volgens Pieter Polman, directeur van Wereldhave Nederland is dit pas het begin: “Het reduceren van CO2-uitstoot vormt voor ons een belangrijk speerpunt. Goed voor onze bezoekers, onze ondernemers, onze eigen bedrijfsvoering en het allerbelangrijkste natuurlijk: onze planeet. Wij hebben als bedrijf de uitgesproken ambitie om de energietransitie te maken en daartoe nemen we ook concrete stappen – goed om te zien dat recente ontwikkelingen één en ander nog eens in een stroomversnelling brengen. Wij trachten hiermee een voorbeeldfunctie te vervullen, binnen onze eigen organisatie, maar ook daarbuiten.”

 

Klaar voor de toekomst

Marcel van de Wetering, voegt daar namens HVC aan toe “Om als winkelcentrum Sterrenburg écht toekomstbestendig te zijn is het essentieel dat het gebouw waarin de ondernemers gevestigd zijn duurzaam is, in de breedste zin van het woord. Klimaatneutraal is daarbinnen dan weer een belangrijk thema en daarin zet Sterrenburg, door te kiezen voor het warmtenet Dordrecht, een grote stap. De gemeente Dordrecht, van inwoners tot ondernemers, profiteert hiervan. Samen zijn we zo weer een stukje duurzamer geworden.”

 

Gerelateerd nieuws