zonnepark op rioolwaterzuiveringsinstallatie

Zonneparken WSHD leveren eerste stroom

Afgelopen maand zijn de 6 zonneparken die wij aanlegden op rioolwaterzuiveringsinstallaties van Waterschap Hollandse Delta aangesloten. HVC helpt hiermee het waterschap, dat aandeelhouder is bij HVC, om hun doel te behalen om in de toekomst geheel energieneutraal te werken. De 6 zonneparken zijn een eerste stap in deze samenwerking.

Donderdag 8 april 2021

Groene energie

Op 6 rioolwaterzuiveringsinstallaties legden we zonneparken aan: Barendrecht (7.000 zonnepanelen), Zwijndrecht (3.800), Middelharnis (3.300), Oostvoorne (1.900), Goedereede (1.700) en Numansdorp (1.000). De in totaal bijna 19.000 zonnepanelen wekken circa 7,3 gigawattuur op. Dat is genoeg energie voor de totale energiebehoefte van deze rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Naar een energieneutraal waterschap

De realisatie van de zonneparken is een eerste belangrijke stap naar een duurzaam waterschap. WSHD wil namelijk in 2030 energieneutraal zijn. Vanaf 2017 werkt HVC samen met het waterschap aan projecten die duurzame energie opwekken op locaties van WSHD. Deze samenwerking is afgelopen november verlengd. Vervolgstappen zijn windenergie op locaties van het waterschap en aquathermie, waarbij we warmte uit water winnen.

Aandeelhouder van HVC

WSHD is, net als 5 andere waterschappen en 44 gemeenten, aandeelhouder van HVC. Voor de waterschappen zorgt HVC voor het transport en de verwerking van het rioolwaterzuiveringsslib.

Gerelateerd nieuws