Grote kas in het Westland met heel veel planten op een rij

Aardwarmte van Trias Westland

Aardwarmteproject met twee aardwarmtebronnen op 2,3 kilometer diepte voor glastuinbouwondernemers in Naaldwijk (Zuid-Holland). Met de tweede aardwarmtebron maakt Trias Westland voor nog eens 30 glastuinbedrijven (totaal 56 bedrijven) en 345 woningen in Liermolen duurzame warmte beschikbaar.

vanaf juli 2019

Miljoenen tomaten, paprika’s, chrysanten en ficussen in Westland groeien vanaf juli 2019 dankzij duurzame aardwarmte van Trias Westland. Dit levert een forse verduurzaming op. De warmte uit deze eerste aardwarmtebron is goed voor ongeveer 24 MWh, Het aantal aangesloten deelnemers is uitgegroeid tot 33 glastuinbouwbedrijven. 

Fotot van een warmte leiding met op de achtrgrond de boortoren van Trias Westland.

Tweede aardwarmtebron

In 2020 is een tweede aardwarmtebron op 2,3 km diepte in Naaldwijk aangeboord: Trias Westland 2. Daarmee kunnen nog eens 30 bedrijven van warmte worden voorzien. In 2021 wordt de tweede aardwarmtebron in bedrijf genomen. Daarmee stijgt de totale productiecapaciteit van Trias Westland van 24 MWh naar ruim circa 40 MWh. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse warmteverbruik van 35.000 tot 40.000 huishoudens. De aan Trias Westland verbonden glastuinbouwbedrijven die geen gebruik konden maken van de warmte van het eerste doublet, krijgen door deze ontwikkeling nu ook toegang tot duurzame warmte. Ook de aangrenzende nieuwbouwwijk Liermolen/Molensloot gaat op termijn gebruikmaken van deze duurzame bron.

start boring Trias Westland 2: werknemer in beeld_Carel Kramer

Van en voor de ondernemers

Trias Westland is een aardwarmtebedrijf van en voor de ondernemers in de Westlandse glastuinbouw. Trias Westland is een initiatief van HVC, Capturam, Royal FloraHolland en een grote groep glastuinbouwondernemers. Deze partners hechten groot belang aan duurzaamheid en zien aardwarmte als een belangrijk alternatief voor aardgas.

"Aardwarmte is voor ons nu nummer 1"

Erwin Duijvestijn, Van der Voort Potplanten
Portret Tuinder
kas van binnen
tomaten in een kas
kassen
Portret Tuinder
kas van binnen

Gerelateerde projecten