nee-nee sticker op brievenbus

10 tips om afval te verminderen

Afval scheiden is belangrijk. Gescheiden afval kan namelijk worden hergebruikt en het is beter voor het milieu. Maar het is nog beter om afval te voorkomen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De eerste stap is om afval te verminderen. 

Donderdag 18 november 2021

Onze top 10 tips

  • Gebruik broodtrommels voor je lunch en neem een eigen drinkbeker mee, bijvoorbeeld een dopper of thermobeker. 
  • Neem eigen verpakkingen mee naar de supermarkt, groente- of kaasboer. Online kun je katoenen zakken/netjes kopen voor je brood en fruit. Kaas kun je verpakken in een bijenwasdoek.
  • Wil je verpakkingen van tandpasta besparen, dan kun je denta tabs kopen. Dit zijn tabletten die je fijnkauwt waardoor je tandpasta krijgt. 
  • Plak een nee-nee sticker op je deur en bespaar papier.
  • Met slim kopen, koken en bewaren voorkom je voedselverspilling. Per jaar gooien we per persoon 40 kilo aan voedsel weg.
  • Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog meer dan 50 plastic tassen per jaar. Zorg dat je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt als je gaat winkelen. Ook een papieren tas is uiteindelijk afval. 
  • Beperk het afdrukken van documenten en het gebruik van papier. Print dubbelzijdig in plaats van op een enkel velletje. Dat scheelt al de helft minder papier.
  • Koop oplaadbare batterijen. Batterijen zijn chemisch afval en moeilijk af te breken. Ook zijn oplaadbare batterijen op den duur goedkoper.
  • Wasmiddelen en wasverzachters zitten in grote verpakkingen. Gebruik minder wasmiddel dan nodig. Wasverzachter is niet nodig. Je kunt ook wasstrips gebruiken. Dat scheelt ook in verpakkingen.
  • En als je uitgekeken bent op bepaalde spullen, die nog wel goed zijn, kun je ze misschien delen, weggeven of verkopen. Zo heeft iemand anders er voordeel van en belandt het niet in de vuilnisbak.

Natuurlijk vergt het best wat inspanning om tot minder afval te komen, maar je kunt het in kleine stapjes doen. Kijk voor meer tips en inspiratie op levenzonderafval.com en onze webshop.

 

webshop

Fruit- en Groente netje - Maat M

Weg met de plastic zakken voor groenten en fruit in de supermarkt! Hier is een leuk netje van 25x30 cm om groenten en fruit milieuvriendelijk thuis te brengen.

€ 2.94

(incl. btw)

https://www.eco-logisch.nl/images/groente_fruitzakje_M.jpg

Wasbare Lunch Bag Sandwich

Vanaf nu geen plastic zakjes meer! Deze hippe boterham zak (1st.)is gemaakt van afwasbaar papier en is dus geschikt voor dagelijks gebruik.

€ 17.50

(incl. btw)