""

9 tips om afval te verminderen

Hartstikke fijn, alle info en tips over hoe je afval nog beter kunt scheiden. Maar nog beter is het om te voorkomen dat je afval krijgt. Makkelijker gezegd dan gedaan. Of toch niet? 9 manieren om je afval te voorkomen.

Maandag 13 maart 2023

Onze 9 tips

Het meeste afval komt uit de badkamer en keuken. Bijvoorbeeld producten om te wassen, om je schoon te maken en natuurlijk verpakkingen van etenswaren en dergelijke. De volgende adviezen helpen je om afval te voorkomen.

  1. Wasmiddelen en wasverzachters zitten in grote verpakkingen. Gebruik minder wasmiddel dan nodig. Wasverzachter is niet nodig. Je kunt ook wasstrips of wasnoten gebruiken. Dat scheelt ook in verpakkingen.
  2. Gebruik broodtrommels voor je lunch en neem een eigen drinkbeker of thermosbeker mee.
  3. Koop je boodschappen op de markt. Met verse producten voorkom je afval en vaak is het lekkerder dan kant-en-klare producten.
  4. Neem eigen verpakkingen mee naar de (super)markt, groente- of kaasboer. Online kun je katoenen zakken/netjes kopen voor je brood en fruit. Kaas kun je verpakken in een bijenwasdoek.
  5. Gebruik tandenborstels van bamboe. Wil je verpakkingen van tandpasta besparen, dan kun je denta tabs kopen. Dit zijn tabletten die je fijnkauwt waardoor je tandpasta krijgt.
  6. Met een nee-nee sticker op je deur bespaar je veel papier.
  7. Met slim kopen, koken en bewaren voorkom je voedselverspilling. Per jaar gooien we per persoon 40 kilo aan voedsel weg.
  8. Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog meer dan 50 plastic tassen per jaar. Zorg dat je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt als je gaat winkelen. Ook een papieren tas is uiteindelijk afval.
  9. Ben je uitgekeken op bepaalde spullen die nog wel goed zijn? Deel het, geef het weg of verkoop het. Zo heeft iemand anders er voordeel van en belandt het niet in de vuilnisbak.

Natuurlijk vergt het best wat inspanning om tot minder afval te komen, maar je kunt het in kleine stapjes doen.

Gerelateerde tips en weetjes