""

Energie besparen tijdens je vakantie

Ben je een langere tijd op vakantie? Met deze 6 tips bespaar je tijdens je vakantie energie. Fijn voor het milieu én voor je portemonnee. 

Maandag 8 juli 2024

6 tips

1. koelkast en vriezer 

Deze apparaten verbruiken veel energie. Maak je koelkast en vriezer dus leeg voor vertrek. Ontdooi je vriezer, maak de apparaten schoon en trek de stekkers uit het stopcontact. Heb je toch nog eten dat je koel wil bewaren? Stel dan een zuinige koelstand in.

2. tijdschakelaar

Gebruik een tijdschakelaar. Heel handig, ook om de kans op inbraak te verkleinen. Voor buiten kan je ook een bewegingssensor gebruiken, dan gaat je lamp alleen aan als iemand in de buurt is. 

3. verwarming lager en cv-ketel of warmtepomp instellen

Zet de thermostaat van je verwarming op de laagste stand. Ook kun je de cv-ketel of warmtepomp op een lage (eco)stand zetten. Zet het niet helemaal uit, dit is beter voor het apparaat. 

4. boiler(s) uit

Heb je een boiler voor warm water, zet deze dan uit. Een boiler houdt water continu op temperatuur en dat kost veel energie. Spoel bij terugkomst de leidingen goed door en vermijd de 1e minuut de nevel van de douche. Vang het water op in een gieter, en geef de planten er mee water. 

5. water besparen en voorkom waterschade 

Check je kranen en voorkom onnodig watergebruik van een druppende kraan. Draai de kraan van de wasmachine dicht. 

6. stekkers uit stopcontacten

Voorkom sluipverbruik en trek de stekkers van apparaten uit de stopcontacten. Denk aan je TV, wekker, printer of bijvoorbeeld je PlayStation. Je cv-ketel en internetrouter kan je beter wel aan laten (voor je slimme thermostaat of de omvormer van je zonnepanelen bijvoorbeeld).
 

Tip voor de redactie

Wil je dit lijstje aanvullen? Stuur dan de webredactie een mailtje.

Gerelateerde tips en weetjes

Besparen kan je leren

Als je echt wilt besparen op energie dan is het belangrijk om ook gewoontes aan te passen.

02 nov
""