Vrouw maakt oliebollen

Je gebruikte frituurvet en bakolie wordt biobrandstof

Bak je met Oud en Nieuw ook zelf je oliebollen of appelflappen? Net als bij glas, papier en plastic kun je je gebruikt frituurvet en bakolie gescheiden inleveren. Dat kan bij steeds meer bij supermarkten of bij het afvalbrengstation bij jou in de buurt. Frituurvet krijgt zo een nieuw leven als biobrandstof. Per jaar gebruikt een gemiddeld huishouden zo’n 8 kilo frituurvet. Van die 8 kilo wordt brandstof gemaakt waarmee je 180 kilometer kunt rijden. 
 

Maandag 14 december 2020

hoe kun je je frituurvet of olie kwijt?

Giet gebruikt frituurvet terug in de originele verpakking of in een oude plastic fles. Verzamel ook bakolie in een plastic pot of fles. Sluit de verpakking goed en neem deze mee naar het dichtstbijzijnde afvalbrengstation of naar een gele bak bij de supermarkt. Alleen kleine restjes in de pan? Veeg die met keukenpapier weg en gooi dat papier in de restafvalbak.

Wat gebeurt ermee?

Het ingezamelde frituurafval gaat naar een verwerkingsfabriek. Daar wordt het grotendeels verwerkt tot biodiesel. Deze biodiesel is geschikt om op te rijden. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt rechtstreeks ingezet als biobrandstof voor energieopwekking of in de glastuinbouw. Het plastic dat overblijft, wordt gescheiden in een eigen recyclingproces en weer verwerkt tot nieuwe plastic producten. 

Gerelateerde tips en weetjes