Vrouw maakt oliebollen

Je gebruikte frituurvet en bakolie wordt biobrandstof

Heb je zelf oliebollen of appelflappen gebakken met oud en nieuw? Wist je dat je net als glas, papier en plastic ook gebruikt frituurvet en bakolie gescheiden kunt inleveren?  Van frituurvet wordt namelijk biobrandstof gemaakt.

Woensdag 27 december 2023

Lever het in!

Bij steeds meer supermarkten of bij het afvalbrengstation bij jou in de buurt kan je gebruikt frituurvet inleveren. Van frituurvet wordt namelijk biobrandstof gemaakt. Per jaar gebruikt een gemiddeld huishouden zo’n 8 kilo frituurvet. Van die 8 kilo wordt brandstof gemaakt waarmee je 180 kilometer kunt rijden. 
 

hoe kun je je frituurvet of olie kwijt?

Giet gebruikt frituurvet terug in de originele verpakking of in een oude plastic fles. Verzamel ook bakolie in een plastic pot of fles. Sluit de verpakking goed en neem deze mee naar het dichtstbijzijnde afvalbrengstation of naar een gele bak bij de supermarkt. Alleen kleine restjes in de pan? Veeg die met keukenpapier weg en gooi dat papier in de restafvalbak.

Gooi het gebruikte frituurvet niet door de wc of gootsteen. Dat zorgt voor verstoppingen in het riool. Als het dan ook nog eens flink regent, kun je overlast krijgen op straat of in huis.

Wat gebeurt ermee?

Het ingezamelde frituurafval gaat naar een verwerkingsfabriek. Daar wordt het grotendeels verwerkt tot biodiesel. Deze biodiesel is geschikt om op te rijden. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt rechtstreeks ingezet als biobrandstof voor energieopwekking of in de glastuinbouw. Het plastic dat overblijft, wordt gescheiden in een eigen recyclingproces en weer verwerkt tot nieuwe plastic producten. 
 

Gerelateerde tips en weetjes

Afval scheiden, de instinkers

Waar moet die lege gasfles heen? En de cups van de waxinelichtjes? Een deodorant spuitbus? Kortom: Twijfel je wel eens wat in welke bak hoort?

01 jun
4 afval bakken aan huis, papier, restafval, plastic en gft.