textielsorteerder houdt knuffelbeer vast. Voor haar ligt op een tafel allemaal textiel. Achter haar staan balen met gesorteerd textiel.

Izabela sorteert jouw textiel

Plof! Daar gaat die zak textiel. Zo, hup de container in. De zak landt bovenop de berg zakken die al in de container liggen. Als jij de zak in bak hebt gegooid, ben je er lekker vanaf. Maar wat gebeurt er daarna eigenlijk mee?

Dinsdag 24 maart 2020

Sorteren met de hand

Izabela vertelt: “De zakken worden uit de container op straat gehaald en in een grote vrachtwagen overgebracht naar een sorteercentrum. Daar ga ik ermee aan de slag. Hopelijk zijn alle zakken goed dichtgeknoopt, zodat er geen water of andere viezigheid bij is gekomen. Want als dat gebeurt, kan het voorkomen dat het textiel zo beschadigd of vervuild is, dat het niet meer gerecycled kan worden. En als ik het dan in handen krijg, is het te vies om aan te raken. De zakken maak ik met de hand open en dan ga ik alles sorteren. Zo komen de broeken bij de broeken, de jassen bij de jassen en de t-shirts bij de t-shirts.”

Herdraagbaar of niet?

“Ik kijk of de spullen nog draagbaar zijn of niet. Kunnen de spullen nog een ronde mee? Dan gaan ze naar kringloopwinkels, of ze worden verscheept naar Afrika, Oost-Europa of Azië, waar de kleding opnieuw wordt gedragen.” 

Isolatiemateriaal

"Kleding met gaten of scheuren sturen we door naar recyclebedrijven. Zo wordt jouw jurk een poetslap of jouw onderbroek isolatiemateriaal. Om kleding goed te recyclen is het belangrijk dat het schoon en droog is. En gooi alsjeblieft geen andere rotzooi in de textielcontainer. Een collega van mij heeft een keer in een naald gegrepen en moest naar het ziekenhuis. Ik moet er niet aan denken dat dat mij ook kan overkomen.” besluit Izabela.
 

Gerelateerde tips en weetjes