Bietenteler Kees Schaap staat voor akker vol bieten

Jouw aardappelschillen zijn voeding voor de bietjes van Kees

Gft en etensresten zijn de basis voor een mooi nieuw product: compost. Een bijzondere grondstof waarmee boeren de grond op hun akkers verbeteren. Deze grondstof maken wij van jouw ingeleverde gft en etensresten. Aardappelschillen, kippenbotjes en klokhuizen vormen namelijk de basis voor compost.

Maandag 19 oktober 2020

10 keer zijn gewicht aan water

Kees Schaap is bietenteler in Ursem. Hij gebruikt compost van HVC om de bodem te verbeteren. Kees: “Compost is goed om de bodem meer leven te geven. Er zitten allemaal beestjes in de grond, die hebben compost als voeding. Compost neemt 10 keer zijn gewicht aan water op dus als er veel regen valt kan de compost dit goed vasthouden in de grond.”

Wat doet compost?

Compost is een bodemverbeteraar. Door compost toe te voegen aan de aarde komt er meer structuur in de bodem. Die structuur zorgt er voor dat zuurstof en water beter worden opgeslagen. Ook zorgt compost er voor dat er meer voeding komt voor het bodemleven. Zo worden planten beter beschermt tegen ziektes. De wortels van bijvoorbeeld bieten krijgen daardoor meer voedsel, zuurstof en water. Daardoor groeien ze beter.

Schoon gft-afval = schoon compost

Wij vinden het belangrijk om goede compost te maken. Dit komt namelijk weer op het land van de boeren terecht. We doen er daarom alles aan om verkeerde materialen uit het ingezamelde gft en etensresten te halen voordat we er compost van maken. Op die manier houden we het compost zo schoon mogelijk.

Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Gooi daarom alleen jouw gft en etensresten in de gft-bak. De groene bak is alléén voor gft en etensresten. Ben jij er mooi vanaf en maken wij er groen gas en compost van!

Gerelateerde tips en weetjes

Wat er bij textiel hoort

Gemiddeld hebben we 173 kledingstukken in onze kast. Hiervan dragen we zo’n 50 stuks niet.

11 apr
vrouw houdt een theedoek vast. Voor haar ligt allemaal textiel. Achter haar staan balen met gesorteerd textiel.