
Koken èn afval scheiden tijdens feestdagen
December, de maand van gezelligheid, cadeautjes en lekker eten. Tijdens het koken ontstaat er vaak afval, bijvoorbeeld schillen en snijrestjes. Gooi dit en je etensresten bij het gft (groente-, fruit- en tuinafval). Hiervan maken we dan weer groen gas en compost. Afval scheiden is een kwestie van doen.
Van klokhuis tot groen gas
Fruitschillen, visgraten, klokhuizen en koffieprut. Het is allemaal gft, dat we gescheiden inzamelen. Dit gaat naar een installatie waar we het gft vergisten, waardoor er biogas vrijkomt. Na het vergisten blijft de basis voor compost achter. Na zes weken omwoelen wordt het compost gezeefd om steentjes eruit te halen. Jouw etensresten vormen zo de basis voor groen gas en compost.
Goed scheiden
Goed afval scheiden is belangrijk, want alleen goed gescheiden afval kunnen we hergebruiken. Voor goede compost en groen gas is het dus van belang dat er geen andere soorten afval bij het gft worden gegooid. Hoe meer gft-afval we scheiden, hoe meer groen gas en compost we kunnen maken. Een gezin heeft gemiddeld 160 kilo gft per jaar. Onderzoek laat zien dat de helft daarvan, 80 kilo, goed wordt gescheiden. De andere helft verdwijnt nog in het restafval. Met de feestdagen sta je misschien iets meer in de keuken dan de rest van het jaar. Een goed moment om vanaf nu ál jouw snijrestjes en etensresten in de gft-bak te gooien!