groen bakkie met feestmuts op. Om de bak zitten lichtjes. In de deksel zie je een sinaasappelschil en op de grond 2 botjes

Koken èn afval scheiden tijdens feestdagen

December, de maand van gezelligheid, cadeautjes en lekker eten. Tijdens het koken ontstaat er vaak afval, bijvoorbeeld schillen en snijrestjes. Gooi dit en je etensresten bij het gft (groente-, fruit- en tuinafval). Hiervan maken we dan weer groen gas en compost. Afval scheiden is een kwestie van doen.

Donderdag 1 december 2022

Van klokhuis tot groen gas

Fruitschillen, visgraten, klokhuizen en koffieprut. Het is allemaal gft, dat we gescheiden inzamelen. Dit gaat naar een installatie waar we het gft vergisten, waardoor er biogas vrijkomt. Na het vergisten blijft de basis voor compost achter. Na zes weken omwoelen wordt het compost gezeefd om steentjes eruit te halen. Jouw etensresten vormen zo de basis voor groen gas en compost.

Goed scheiden

Goed afval scheiden is belangrijk, want alleen goed gescheiden afval kunnen we hergebruiken. Voor goede compost en groen gas is het dus van belang dat er geen andere soorten afval bij het gft worden gegooid. Hoe meer gft-afval we scheiden, hoe meer groen gas en compost we kunnen maken. Een gezin heeft gemiddeld 160 kilo gft per jaar. Onderzoek laat zien dat de helft daarvan, 80 kilo, goed wordt gescheiden. De andere helft verdwijnt nog in het restafval. Met de feestdagen sta je misschien iets meer in de keuken dan de rest van het jaar. Een goed moment om vanaf nu ál jouw snijrestjes en etensresten in de gft-bak te gooien! 

Gerelateerde tips en weetjes

9 tips om afval te verminderen

Hartstikke fijn, alle info en tips over hoe je afval nog beter kunt scheiden. Maar nog beter is het om te voorkomen dat je afval krijgt.

13 mrt
""