groen bakkie met feestmuts op. Om de bak zitten lichtjes. In de deksel zie je een sinaasappelschil en op de grond 2 botjes

Koken èn afval scheiden tijdens feestdagen

December, de maand van gezelligheid, cadeautjes en lekker eten. Tijdens het koken ontstaat er vaak afval, bijvoorbeeld schillen en snijrestjes. Gooi dit en je etensresten bij het gft (groente-, fruit- en tuinafval). Hiervan maken we dan weer groen gas en compost. Afval scheiden is een kwestie van doen.

Dinsdag 12 december 2023

Goed scheiden

Helaas verdwijnen nog veel etensresten bij het restafval. Er zit nog bijna 33% gft en etensresten in de restafvalbak. Dat is een gemiste kans, want dan wordt het verbrand. Gft en etensresten zijn hele waardevolle grondstoffen. Zij vormen de basis voor groen gas en compost. Groen gas kun je gebruiken om op te rijden, je huis mee te verwarmen of om mee te koken. 

Schoon gft = schoon compost

Goed afval scheiden is van belang, want alleen goed gescheiden afval kan worden hergebruikt. Voor goede compost en groen gas is het dus van belang dat er geen andere soorten afval bij het gft worden gegooid. Helaas zit er nog vaak plastic en glas tussen het gft-afval. In de installaties wordt er alles aan gedaan om vervuiling er zoveel mogelijk uit te halen. Dat gaat door het ingezamelde gft los te schudden en meerdere keren te zeven. Toch blijven er soms kleine stukjes achter. Jullie hulp is daarom nodig. Zorg er voor dat in jouw gft-bak alléén afval zit wat er in hoort. Dan kan er schone compost van gemaakt worden. Want wat er aan de voorkant niet in gaat hoeven we er aan de achterkant ook niet uit te halen.

Met de feestdagen sta je misschien iets meer in de keuken dan de rest van het jaar. Een goed moment om vanaf nu ál jouw snijrestjes en etensresten in de gft-bak te gooien! 
 

Gerelateerde tips en weetjes

Afval scheiden, de instinkers

Waar moet die lege gasfles heen? En de cups van de waxinelichtjes? Een deodorant spuitbus? Kortom: Twijfel je wel eens wat in welke bak hoort?

01 jun
4 afval bakken aan huis, papier, restafval, plastic en gft.