""

onze warmtenetten draaien duurzaam door

In Nederland gaan we stap voor stap van aardgas af en maken we gebruik van duurzame warmtebronnen. Zo stoten we veel minder CO2 uit. Bij HVC hebben en ontwikkelen we warmtenetten in de regio’s Noord-Holland en Zuid-Holland. 

Woensdag 15 mei 2024

Over onze duurzame warmtenetten

Hoe kunnen die warmtenetten blijven draaien als er straks geen afval meer is? “Dat is geen probleem,” vertelt manager Opwek Harold Koekkoek. “De meeste warmtenetten draaien namelijk nu al niet meer op afvalverbranding. De bio-energiecentrale in Alkmaar, waar niet-herbruikbaar afvalhout wordt verbrand, is daar de bron van het warmtenet. In Dordrecht komt de warmte voor 70 procent uit de verbranding van rioolslib. In beide gevallen door biomassa dus. In het Westland gebruiken we al volop aardwarmte. Op steeds meer plekken leggen we een warmtenet aan waar we een geschikte duurzame bron bij zoeken.”

Heet water op diepte

“In Heerhugowaard en Sliedrecht hebben we opsporingsvergunningen gekregen om te boren naar aardwarmtebronnen (geothermie). Dat zijn hete warmtebronnen op kilometers diepte. Die bronnen voeden straks het warmtenet. In Hendrik-Ido-Ambacht gaan we energie uit oppervlaktewater winnen (aquathermie). En in Gorinchem halen we de warmte uit rioolwater. “Dus zelfs als er in de toekomst geen afval meer te verbranden is, kunnen onze warmtenetten gewoon blijven doordraaien”, stelt Harold Koekkoek tevreden. 

""
Close
""

Gerelateerde tips en weetjes

Verwarmen zonder verspillen

Geld besparen door energiezuinig te verwarmen? Dat kan. We hebben zes tips voor je op een rij gezet. 

07 nov
deur openen