Groenteteler op zijn land

Op jouw appelschillen groeien de rode kool en aardappelen van Jan Jacob

Van jouw gft afval maken wij compost. Deze compost gebruiken groentetelers om de bodem te verbeteren waarop zij hun groenten laten groeien. Groenten die vervolgens weer op jouw bord liggen.

Woensdag 7 september 2022

rode kool en aardappelen groeien op compost

Jan Jacob Gootjes is groenteteler in Zuid-Schermer. Hij gebruikt compost van HVC om zijn rode kool en aardappelen goed te laten groeien. ‘We gebruiken graag compost omdat dit de organische stof in de bodem verbetert. En organische stof dat betekent ook beter vocht vasthouden zodat de plantjes minder gauw last hebben van droogte.’

Groenteteler op zijn land
Close
Groenteteler op zijn land

compost is een bodemverbeteraar

Door compost toe te voegen aan de aarde komt er meer structuur in de bodem. Die structuur zorgt er voor dat zuurstof en water beter worden opgeslagen. Ook zorgt compost er voor dat er meer voeding komt voor het bodemleven. Zo worden planten beter beschermt tegen ziektes. De wortels van bijvoorbeeld aardappelen en rode kool krijgen daardoor meer voedsel, zuurstof en water. Daardoor groeien ze beter.

schoon gft-afval voor schoon compost

Van iedere volle gft-bak van 140 liter maken wij zo’n 15 tot 20 kilo compost. Wij vinden het belangrijk om goede compost te maken. Hier groeien namelijk jouw groenten weer op. We doen er daarom alles aan om verkeerde materialen uit het ingezamelde gft en etensresten te halen voordat we er compost van maken. Op die manier houden we het compost zo schoon mogelijk. Maar wat er niet in komt, hoeven we er ook niet uit te halen. Gooi daarom alléén jouw gft en etensresten in de gft-bak. Ben jij er mooi vanaf en maken wij er compost van voor agrariërs zoals Jan Jacob!