""

Tips tegen voedselverspilling

Voorkom voedselverspilling, bespaar geld en eet lekker. Deze digitale diensten helpen je om voedselverspilling te voorkomen.

Donderdag 21 september 2023

Samen tegen voedselverspilling

Belangrijkste tips tegen voedselverspilling

 1. Check je voorraad. Wat moet eerst op?
 2. Maak een planning en boodschappenlijstje.
 3. Kijk, ruik en proef. Gebruik je zintuigen bij de THT-datum.
 4. Eet of vries in vóór of op de Te gebruiken tot-datum.
 5. Zet je koelkast op 4 graden
 6. Kook op maat
 7. Weet waar je eten het best bewaart.
 8. Wees creatief met restjes.

Wist je dat:

 • groente en fruit uit de vriezer minstens zo gezond is als vers, maar ook veel langer houdbaar is? Je kunt ook makkelijk de juiste porties uit de vriezer halen. Zo maak je precies genoeg klaar en voorkom je verspilling.
 • de gemiddelde Nederlander zo’n 3 boterhammen per week van de afvalbak kan redden? Brood is daarmee het meest verspilde product terwijl het makkelijk is om verspilling te voorkomen. Vries je brood in en haal alleen de boterhammen eruit die je die dag nodig hebt. Zo heb je altijd vers brood.
 • je verse kruiden kan invriezen? Snijd de kruiden fijn en leg ze in een ijsklontjeshouder. Olie erbij, deksel op de houder en in de vriezer. De kruidenijsklontjes kun je gebruiken door ze in de pan te gooien.

Receptenboekje

Download het restjesreceptenboekje om inspiratie te krijgen om creatief te koken met restjes.

De verspillingsvrije coach

Gooi je vaker eten weg dan je zou willen? Dan kun je de hulp inroepen van coach Mila. De Verspillingsvrije coach geeft je gedurende één week via WhatsApp tips, informatie en quizvragen tegen voedselverspilling.

Too good to go

Met de app Too Good to Go kan je voor weinig geld lekker (veel) eten ophalen bij restaurants en winkels. Download de app, maak een account aan, en selecteer een mysterybox van een restaurant of winkel. De box haal je op en zo heb je een heerlijk maaltje voor een zachte prijs. En je voorkomt dat heerlijk eten zo de vuilnisbak ingaat. Win-win!  

'Ik zet altijd een wekker zodat ik op tijd bij de bakker een pakket ter waarde van 15 euro kan bemachtigen. Hier betaal ik dan 5 euro voor. Het is altijd een verrassing wat je krijgt. De ene keer heb ik allerlei lekkere broden en een andere keer zit er ook gebak of croissants of pistoletjes bij. Het is altijd een leuke mix. We kunnen er onze vriezer mee vullen en kunnen er vaak twee weken van eten. Ik kijk ook soms in de omgeving van kantoor wat er beschikbaar is.' aldus Nicoline, een tevreden app-gebruiker en communicatiespecialist bij HVC. 

""

Thuisgekookt.nl

Te veel gekookt? Je kan altijd eten invriezen voor later. Of kijk of je de buren of vrienden blij kan maken met een maaltijd. Thuiskoks bieden op deze website maaltijden aan die hun buurtgenoten kunnen afhalen.

Supercook.com

Heb jij ook vaak een volle koelkast, maar geen idee wat je met al deze producten kunt maken? Voeg de producten toe die je in huis hebt en je krijgt verschillende recepten die je met deze producten kunt maken. 

webshop

Gerelateerde tips en weetjes

Tips voor duurzame feestdagen

Laten we deze feestdagen samen duurzaam vieren! Lees onze tips om jouw feestseizoen bewuster én vriendelijk voor je portemonnee te maken.

28 nov
""