karren vol met ingezameld oud textiel zoals kleding, schoenen, lakens, handdoeken enz.

textiel

Textiel is een verzamelnaam voor alle kleding, schoenen, beddengoed, stoffering, doeken, accessoires en knuffels. Een groot deel is geschikt voor hergebruik in Nederland of in het buitenland. De rest is als grondstof bijna helemaal te recyclen.

Meer dan de helft van kleding die HVC ophaalt is herdraagbaar. Een deel hiervan krijgt via kringloopwinkels een tweede leven. De rest van het herdraagbare textiel wordt gesorteerd en gaat naar andere landen waar ons textiel zeer welkom is. Overig textiel wordt verwerkt in autobekleding, dekens, vloerbedekking, poetsdoeken of er worden nieuwe garen van gemaakt. Daarnaast wordt met de inzameling, sortering en verkoop van textiel werk geboden aan mensen die anders lastig aan een baan komen.

Belangrijk is dat je textiel inpakt voor het in de container gaat. Dan blijft het droog en schoon en kunnen we het beter recyclen.

Tip: Ook kapot en versleten textiel kan je kwijt in de textielcontainers van HVC bij jou in de buurt. Zolang het maar niet sterk vervuild is.

Dit mag in de textielcontainer

 • kleding: broeken, hemden, jassen, jurken, kousen, onderkleding, pyjama’s, rokken, sokken, stropdassen, truien, T-shirts, vesten, zwemkleding, versleten en kapotte kleding
 • alle soorten schoenen
 • beddengoed: dekens, lakens, kussenslopen
 • tassen en accessoires: riemen, shawls, tassen
 • gordijnen: gordijnen, vitrage
 • petten en hoeden
 • huishoudelijk textiel: handdoeken, poetsdoeken, servetten van textiel, tafellakens, theedoeken, washandjes, woontextiel
 • knuffels

Niet welkom in de textielcontainer

 • sterk vervuild textiel (bijvoorbeeld met olie of verf, dit mag bij restafval
 • dekbedden en kussens

Afvalbrengstation

Textiel kan je ook naar het afvalbrengstation brengen. Hier staat een aparte container voor textiel.

Kringloopwinkel

Heb je nog mooie kleding die niemand meer draagt? Dit kan je gewoon kwijt in de textielcontainers waarna het gesorteerd wordt en een tweede leven krijgt via kringloopwinkels of in landen waar onze kleding zeer welkom is. Maar je kan natuurlijk ook rechtstreeks brengen naar de kringloopwinkel.

Tips

 • Gooi jouw textiel in een droge, gesloten zak in de textielcontainer.
 • Bundel jouw schoenen per paar.
 • Kapot en versleten textiel is ook welkom in de textielcontainer.

Locatie specifieke informatie

Veelgestelde vragen over textiel

Selecteer voor antwoord

Stuk of heel: wij ontvangen graag textiel. Kleding die nog goed te gebruiken is gaat naar de kringloopwinkel of naar landen waar ons textiel zeer welkom is. Jouw oude kussenslopen, gordijnen, schoenen, sokken en knuffels mogen ook bij het textiel!

Textiel kan ingeleverd worden bij het afvalbrengstation in de buurt. Kijk in de HVC afval-app op de de pagina over verzamelcontainers voor de dichtstbijzijnde plekken waar je textiel kan inleveren.

Selecteer voor antwoord

Het is zeker nuttig om afval te scheiden! Nog steeds komen veel herbruikbare materialen terecht in het restafval. En dat is zonde. Door afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden waar weer nieuwe producten van worden gemaakt. Zo wordt er van jouw lege pak vla een dakpan gemaakt, van jouw etensresten groen gas en compost en van je lege toiletrol de krant van morgen. Jij kan daaraan bijdragen door thuis gft en etensresten, papier en karton, glas en plastic, blik en drinkpakken apart te houden.

Bezoek onze webshop

Handige producten uit onze webshop om afval te voorkomen. 

Bijenwas doeken set 3st

Wist je dat je met deze bijenwasdoek voedsel kunt bewaren zonder plastic? Je hebt geen plasticfolie of aluminiumfolie meer nodig. Maten zijn 19x19 - 25x25 33x33 cm

€ 17.96

(incl. btw)

https://www.eco-logisch.nl/images/cibi_19_1.jpg

Foodhuggers - 4 stuks - Big Hugs

Foodhuggers zijn ideaal om groente en fruit dat over is te bewaren. Deze set bevat 4 huggers in verschillende formaten

€ 18.95

(incl. btw)

https://www.eco-logisch.nl/images/bigHugs1.jpg