Warmtekrachtkoppeling (WKK)

Het warmtenet in Assendelft en het warmtenet in de Oostpolder in Papendrecht hebben als warmtebron een warmtekrachtkoppeling, ook wel een WKK genoemd. Maar wat is een WKK precies, en wanneer wordt een WKK ingezet als warmtebron? 

Zo werkt een WKK

Een Warmtekracht koppeling (WKK) produceert tegelijkertijd warmte en elektriciteit (kracht) met behulp van een motor. Dat is dus een efficiënt proces, want er worden twee soorten energie geproduceerd.  

duurzaamheid 

Een WKK werkt op gas en wordt alleen ingezet wanneer er (nog) geen andere duurzame warmtemogelijkheid is. Bij nieuwe netten wordt deze bron niet meer gebruikt.

wkk assendelft

onze duurzame warmtebronnen

Benieuwd naar al onze duurzame bronnen? Bekijk ze hier.

onze duurzame warmtebronnen
e-boiler

Veelgestelde vragen

Selecteer voor antwoord

Een WKK wordt alleen gebruikt wanneer er geen andere duurzame warmtebron beschikbaar is. We zetten een WKK momenteel niet meer in voor nieuwe locaties met nieuwe warmtenetten. 

Selecteer voor antwoord

Om de duurzame warmte bij aangesloten deelnemers te krijgen is elektriciteit nodig. Het gas dat meekomt bij de productie van aardwarmte zetten we via WKK’s vanaf nu om in elektriciteit. Hiermee wordt de elektriciteitsvraag van de pompen en de warmtelevering direct op de eigen locatie opgewekt.

Selecteer voor antwoord

Een Warmtekrachtkoppeling produceert efficiënt warmte en elektriciteit in één proces, waarbij de brandstof optimaal wordt benut. 

Selecteer voor antwoord

Een WKK is meestal gasgestookt. en dus minder duurzaam dan andere warmtebronnen. De WKK die nog in gebruik is wordt hierom ook in de toekomst vervangen voor een meer duurzame warmtebron.