Foto van de Thorbeckelaan waar de werkzaamheden uitgevoerd worden

Werkzaamheden warmtenet Sliedrecht in de Thorbeckelaan

Van maandag 12 juli tot en met vrijdag 29 oktober breiden we warmtenet Sliedrecht uit. Aannemer A. Hak voert de werkzaamheden uit in de Thorbeckelaan.

werkzaamheden Thorbeckelaan

Nederland wordt stap voor stap aardgasvrij. Dat betekent dat we straks op een andere manier ons huis gaan verwarmen en koken. Ook Sliedrecht is op weg naar een aardgasvrije gemeente. In de Staatsliedenbuurt is het warmtenet al klaar en afgelopen jaar is het warmtenet in de Vogelbuurt aangelegd. De komende twee jaar sluiten daar 1.068 appartementen van Tablis Wonen op aan. 

Komende zomer werken we aan de uitbreiding van het warmtenet. In opdracht van HVC legt aannemer A. Hak een hoofdleidingnet aan in de Thorbeckelaan. De aannemer werkt hierbij vanaf het Burgemeester Feitsmapark tot aan de rotonde Thorbeckelaan / Stationsweg. De werkzaamheden worden uitgevoerd van maandag 12 juli tot en met vrijdag 29 oktober

Werkzaamheden

Het ontwikkelen van een warmtenet is niet eenvoudig en kost tijd. Zo moeten we de meest ideale route in de ondergrond bepalen en kilometers leidingen aanleggen in bestaande wijken. Daarom worden de werkzaamheden in fases uitgevoerd.

Een groot deel van de leidingen (380 meter) leggen we aan met een gestuurde boring onder de grond. Dit werkt sneller en geeft minder overlast. Voor een kleiner deel moeten we sleuven graven. Daarin komen de leidingen te liggen, die we vervolgens aan elkaar lassen. Een plattegrond van de werkzaamheden is als bijlage toegevoegd met het werkterrein verdeeld in Werkgebied A, B en C.

Ongemak en overlast

Werkzaamheden in de buurt van woningen veroorzaken helaas altijd (geluid)overlast en ongemak. Dat realiseren wij ons. Aannemer A. Hak en HVC nemen uiteraard (verkeers)maatregelen om dit zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. Wij hopen op je begrip en medewerking. Ook horen wij graag je ideeën hoe het beter kan.

Verkeersmaatregelen

Afsluiting Thorbeckelaan voor doorgaand verkeer
Het warmtenet wordt in de rijbaan van de Thorbeckelaan aangelegd. De Thorbeckelaan is daarom van maandag 12 juli tot en met vrijdag 29 oktober afgesloten voor het doorgaande verkeer tussen de Stationsweg en de Lijsterweg. Ook de parkeerplaatsen en het fietspad langs de Thorbeckelaan (zijde Staatsliedenbuurt) komen tijdelijk te vervallen. Het fietspad aan de zuidzijde van de Thorbeckelaan blijft bereikbaar. 

Omleidingen
Voor het fiets- en gemotoriseerde verkeer gelden er omleidingen tijdens de werkzaamheden. Deze staan ter plekke aangegeven met borden. De sportverenigingen, zorginstellingen en bijbehorende parkeerplaats aan de Thorbeckelaan blijven bereikbaar.

Bereikbaarheid Thorbeckelaan Werkgebied C
Na vrijdag 6 augustus is het kruispunt Professor Kamerlingh Onneslaan/Thorbeckelaan weer bereikbaar. Het verkeer vanuit de rijrichting west naar oost kan dan weer gebruik maken van de zuidelijke rijbaan van de Thorbeckelaan tussen de Simon Stevinstraat en de Lijsterweg. 

Openbaar vervoer
Door de werkzaamheden vervallen tijdelijk ook de bushaltes op de Thorbeckelaan. De alternatieve bushaltes staan aangegeven op de plattegrond. Er geldt een omleiding voor de busroute via de Lijsterweg, Rembrandtlaan en Stationsweg.

Impact
Al is het maar tijdelijk, de aanleg van het warmtenet heeft een grote impact op de bereikbaarheid en doorstroming van het verkeer in Sliedrecht. Verkeersexperts, gemeente, aannemer, hulpdiensten en HVC hebben de bereikbaarheid uitvoerig bekeken en besproken. Daarbij is uiteraard gekeken naar de meest efficiënte en kortste duur van uitvoering van de werkzaamheden.

Plattegrond van de werkzaamheden in de Thorbeckelaan met de werkgebieden en omleidingen.

Plattegrond werkzaamheden Thorbeckelaan met daarop de werkgebieden en verkeersmaatregelen

Verder goed om te weten over de werkzaamheden

  • De werkzaamheden zijn afgestemd met de gemeente Sliedrecht. 
  • Woningen, scholen en bedrijven blijven (soms via een omleiding) bereikbaar.
  • Tijdelijke verkeersmaatregelen staan met verkeersborden op locatie aangegeven. Volg deze én de aanwijzingen van onze collega’s voor ieders veiligheid altijd op.
  • Er worden graafmachines gebruikt en tractoren/kiepauto’s voor het afvoeren van grond. Wil je een voertuig met draaiende motor passeren? Maak dan altijd eerst oogcontact met de bestuurder zodat hij/zij je gezien heeft.
  • We zetten pompen en aggregaten in om het grondwater weg te pompen. Hoewel dit geluidsarme machines zijn, kunnen deze toch voor enig geluidsoverlast zorgen.
  • Onze werk- en opslaggebieden worden afgezet met bouwhekken.
  • Onvoorziene (weers)omstandigheden kunnen van invloed zijn op onze planning en/of werkwijze.

Contact warmtenet Sliedrecht

Heb je vragen over de aanleg van het warmtenet of wil je meer weten over bepaalde werkzaamheden?

Mail ons je vraag
HVC helm