Zwijndrecht aardgasvrij
Nederland gaat stap voor stap van het aardgas af. Dat betekent dat we straks in 2050 allemaal op een andere manier ons huis gaan verwarmen en koken. Ook Zwijndrecht wordt aardgasvrij. Onder andere via een warmtenet dat we in samenwerking met gemeente, bewoners en woningcorporaties aanleggen.
Kort Ambacht en Walburg
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 er minstens 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen aardgasvrij moeten zijn. Dat is een flinke klus die we stap-voor-stap en wijk-voor-wijk uitvoeren.
Eerder zijn al het appartementencomplex aan de Koninginnelaan (2020) en de nieuwbouwwoningen in de Sumatralaan (2022) aangesloten op een deel van het warmtenet Zwijndrecht. En de komende jaren sluiten we in de wijken Kort Ambacht en Walburg nog eens 1.000 huurwoningen van Trivire en Woonkracht10 aan op het warmtenet. In deze twee wijken staan veel flats met een collectieve verwarmingsinstallatie. Dat maakt ze zeer geschikt om ‘eenvoudig’ over te gaan op een warmtenet. Ook worden deze woningen verduurzaamd door de beide woningcorporaties.
Transitievisie warmte
Warmtenetten zijn veelal gebonden aan bepaalde wijken of gebieden in een stad of dorp. Of je woning dan op (korte) termijn aangesloten kan worden, hangt dus af van de aanwezigheid van een warmtenet bij jou in de buurt.
Of en wanneer er in jouw buurt een warmtenet wordt aangelegd, dat staat omschreven in het plan ‘Transitievisie Warmte’. Dit plan heeft iedere gemeente in Nederland in opdracht van de overheid op moeten stellen. Hierin staat per buurt omschreven welke maatregelen en mogelijkheden er zijn voor het aardgasvrij maken van woningen en wanneer dit gepland staat om uit te voeren.
Duurzame warmtebron
Het ontwikkelen van een warmtenet en duurzame warmtebron kost tijd en kan enkele jaren duren. Zo moet onder andere de ideale route voor de leidingen in de grond worden bepaald en moet het hele leidingstelsel ondergronds worden aangelegd. Tegelijkertijd werken we ook aan de ontwikkeling van een duurzame warmtebron. Voor Zwijndrecht onderzoeken we welke daarvoor het meest geschikt is.
Tijdelijke warmtestations
Uiteraard zitten we niet stil en gaan we door de voorbereiding en aanleg van het warmtenet en sluiten we daar al woningen op aan. Tot dat de duurzame warmtebron gereed is maken we daarom gebruik van tijdelijke (gasgestookte) warmtestations (TWS). Die zorgen dan voorlopig voor de verwarming en warm water in de aangesloten woningen.
Particulieren
Op termijn is het voor particuliere woningeigenaren ook mogelijk om aan te sluiten op het warmtenet. De gemeente Zwijndrecht informeert haar inwoners wanneer dit aan de orde is.
Contact warmtenet Zwijndrecht
Heb je vragen over de aanleg van het warmtenet in Zwijndrecht of wil je meer weten over bepaalde werkzaamheden?