Veelgestelde vragen

Kies een categorie of zoek op een trefwoord. Zo vind je snel en gemakkelijk een antwoord op je vraag.

Filter

Selecteer voor antwoord

Regels voor het aanbieden

Particulieren mogen onder strikte voorwaarden zelf asbestdaken/-platen verwijderen. Het asbest mag alleen afkomstig zijn van een particuliere woonfunctie. Asbest van bedrijfsgebouwen (zoals bv een boerenschuur) mag alleen worden verwijder door een gecertificeerd bedrijf. 
Om asbest veilig te verwijderen, is het belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt in dit proces. Om te zorgen dat je aan de richtlijnen voldoet, moet je speciale zakken gebruiken. Asbesthoudende of asbestgelijkende materialen moet je als volgt aanbieden: 

 • Luchtdicht verpakt in doorzichtig plastic van minimaal 0.2 mm dikte om te voorkomen dat vezels ingeademd kunnen worden.
 • Verpakking dubbel gesloten
 • De pakketten asbest goed dichtplakken met sterke tape, zodat dit luchtdicht blijft.
 • Asbest verpakking in handzame pakketten aanbieden.
 • Pakketten dien je zelf in de daarvoor beschikbare container te gooien onder begeleiding van een medewerker.
 • Het asbest vooraf inpakken omdat dit niet is toegestaan op het ABS.

Asbestzakken, asbestfolie en duct tape voor het verpakken van asbest kan je in onze webshop bestellen, bij een bouwmarkt kopen en bij sommige afvalbrengstations, al dan niet tegen betaling, ophalen.

Asbest wordt opgeslagen in een container met speciale big bag voorzien van een asbestlogo, het wordt uiteindelijk afgevoerd naar een stortplaats.

Hoeveelheid wat je mag aanbieden

Wettelijk mag er 33 m²  asbest aangeboden worden.

Inpakken

Om te voorkomen dat u thuis bij het inpakken deze vezels zou kunnen inademen, kunt u uw asbest nat maken voordat u hiermee aan de slag gaat.

Asbesthoudende materialen

Asbest is onverslijtbaar, onbrandbaar en hittebestendig en is de verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende silicaatmineralen met een vezelstructuur. Daarom is het vroeger in talloze producten en materialen verwerkt, bijvoorbeeld bloembakken, golfplaten en vloerzeil. Asbest kan echter gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Als asbesthoudende materialen in slechte staat verkeren of op een ondeskundige manier worden bewerkt of gesloopt, komen vele asbestvezels vrij. Inademing van deze vezels kan longkanker veroorzaken. Gezien de risico’s voor gezondheid en milieu moeten asbesthoudende materialen onder speciale omstandigheden worden verwerkt.

Asbesthoudende producten zijn in twee hoofdgroepen te verdelen:

 • Hechtgebonden: vezels zitten vast in het hechtmateriaal en komen alleen vrij bij het breken of door slijtage (golfplaten, bloembakken)
 • Niet-hechtgebonden: vezels komen makkelijk vrij uit het hechtmateriaal (isolatiemateriaal).

Asbest is vooral verwerkt in gevels, dakbeschot, schoorstenen, CV-kanalen, vensterbanken, gashaarden, stoppenkast, strijkijzers, trappen, vinyl vloerbedekking, textiel, kitten etc. 

Toepassingen waarin asbest vaak werd gebruikt

 • Spuitasbest
 • Isolatieplaten/golfplaten/dakplaten
 • Isolatiebekleding
 • Asbestcement
 • Asbesthoudende pakkingen

Golfplaten

Zijn de golfplaten voorzien van de stempel NT of andere asbestgelijkende materialen? Dan dien je deze, ook al bevatten ze geen asbest, onder dezelfde condities als het asbestafval aan te bieden.