Compost

Zet je (moes)tuin in bloei met compost

Zaterdag 23 maart 2024 is het weer compostdag. Op onze locaties in Middenmeer en Purmerend kan je dan gratis compost komen halen. Compost wat is gemaakt van jouw gft en etensresten. Maar waarom gebruik je compost en hoe gebruik je het eigenlijk?

De voordelen van compost

Compost is een waardevol product, een echte bodemverbeteraar. Het geeft de bodem meer leven. Door compost toe te voegen aan de aarde komt er meer structuur in de bodem, die er voor zorgt dat zuurstof en water beter worden opgeslagen. Ook zorgt compost er voor dat er meer voeding komt voor het bodemleven en worden planten zodoende beter beschermd tegen ziektes. De wortels krijgen meer voedsel, zuurstof en water waardoor ze beter groeien. Het gebruik van compost zorgt ook voor minder CO2 in de lucht en minder gebruik van kunstmest.

Weetje

Wist je dat compost 10 keer zijn gewicht aan water opneemt? Dus als er veel regen valt kan compost dit goed vasthouden in de grond.

Glas met waterdruppel

Hoe gebruik je compost?

Tijdens de compostdag kan je een zak of zelfs een aanhangwagen vol compost komen halen. Maar wat doe je er daarna eigenlijk mee? Het is belangrijk om de compost te vermengen met tuinaarde voordat je het gebruikt. Eén deel van onze compost, gemaakt van gft en etensresten, vermeng je met drie delen aarde.

Compost is een goede basisbemesting voor iedere sier- en/of moestuin. De beste periode voor het strooien van compost is maart of april, voorafgaand aan het groei seizoen. Bij zware kleigrond is het verstandig om (ook) in de herfst compost de strooien. Strooi een laagje van ongeveer een halve centimeter over de aarde en hark dit licht door de bovenste laag van de grond. Zo krijg je ook de juiste verhouding tussen compost en aarde. Overige bemesting is de rest van het jaar niet nodig.

Bij de aanleg van een border kan je bijvoorbeeld een laag van 2 centimeter compost aanbrengen en dit vermengen met de bovenste 20 centimeter grond. Voor gebruik in de moestuin kan je dezelfde richtlijnen aanhouden voor de eerste keer dat je compost gebruikt. Daarna kan je jaarlijks een laag van 1 centimeter uitstrooien en vermengen. Voor de meeste gewassoorten is deze bemesting voldoende en is overige bemesting niet nodig.

Weetje

De meeste mensen gebruiken compost in het voor- en najaar, maar wist je dat je compost het hele jaar kunt gebruiken? Je kunt de bemesting van jouw tuin dus ook prima op een ander moment in het jaar doen.

Kalender