Opening zonnepark Braambergen

Zonnepark Braambergen in Almere officieel geopend

Maandag 11 juli 2023 is zonnepark Braambergen op de voormalige stortlocatie Braambergen in Almere officieel geopend door het onthullen van een houten kunstwerk. 26.000 zonnepanelen vangen hier de zon op. Genoeg om ongeveer 5.300 huishoudens van groene stroom te voorzien. Bij de opening waren, naast betrokkenen bij het zonnepark, ongeveer 30 buurtbewoners aanwezig die participeren in het park.

Dinsdag 11 juli 2023

Groene stroom en vermeden CO2-uitstoot

De 26.000 zonnepanelen leveren genoeg groene stroom op voor ongeveer 5.300 huishoudens. Dat scheelt 5.525 ton CO2-uitstoot per jaar. Dat is gelijk aan de uitstoot van 2.300 auto’s. 

Inwoners van Almere doen mee

Inwoners van Almere en andere gemeenten in de Flevopolder konden vanaf 250 euro financieel investeren in zonnepark Braambergen. Hier was veel belangstelling voor. 117 omwonenden schreven zich in en profiteren de komende jaren mee van de opbrengsten van het zonnepark.

""
Close
""

Mountainbiken, wijn en zonnepanelen

In maart 2008 sloot de locatie Braambergen van Afvalzorg al voor het storten van afval. De overige afvalverwerkingsactiviteiten stopten in 2021. Er is een uniek heuvellandschap ontstaan in het vlakke Flevoland. Samen met de gemeente Almere en Staatsbosbeheer werkt Afvalzorg aan een definitieve eindbestemming van de locatie om het daarna weer open te stellen voor de Almeerders. Er zijn ambitieuze plannen voor nieuwe natuur, recreatie en sportfaciliteiten in combinatie met duurzame energie. Op dit moment worden delen van het terrein al gebruikt voor een  mountainbike-parcours en een wijngaard. Het zonnepark is zo goed mogelijk ingepast in het landschap, zodat de omgeving aantrekkelijk en geschikt blijft voor recreatie. Een mooi voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik.

Afvalzorg en HVC bouwen duurzame zonneparken

Energiezorg bouwde het zonnepark. Energiezorg is een samenwerking tussen de bedrijven Afvalzorg en HVC. Samen hebben zij als Energiezorg al meerdere zonneparken gebouwd op voormalige stortlocaties. Deze zonnepark bouwen zij zo duurzaam mogelijk. Zo is de fundatie van het zonnepark van Solarbase. Een duurzaam beton-achtig materiaal, gemaakt van gerecyclede bouwstoffen. Hierdoor hoeven we geen nieuwe grondstoffen uit de natuur te halen.  

Wethouder Alexander Sprong van de gemeente Almere; Harm Ritsema van Afvalzorg; Arjan ten Elshof van HVC; en drie participanten in het zonnepark, openden het zonnepark door een houten kunstwerk te onthullen. 

Opening zonnepark Braambergen
Close
Opening zonnepark Braambergen