Kraan tilt een leiding van het warmtenet op zijn plek

Alles over onze warmtenetten

In Nederland gaan we stap voor stap van het aardgas af en gaan we met warmtenetten onze woningen verwarmen. Een slim en duurzaam alternatief. Op deze pagina lees je meer over onze warmtenetten en de laatste ontwikkelingen.

Zo werkt een warmtenet

  1. Bij een (duurzame) warmtebron wordt water verhit. Dit warme water wordt via een ondergronds en geïsoleerd hoofdleidingennet naar de verschillende overdrachtstations in de stad gepompt. 
  2. In het overdrachtstation vertakt het leidingennet zich naar de woningen en bedrijven die aangesloten zijn op het warmtenet.
  3. Het warme water stroomt via een warmte-unit (in de meterkast) de verwarmingsinstallatie van de woning in. De warmtewisselaar in de warmte-unit verwarmt het koude kraanwater. 
  4. Na warmteafgifte in de woning stroomt het afgekoelde water via een retourleiding terug naar de warmtebron. Daar wordt het water opnieuw opgewarmd en herhaalt het proces zich.
De werking van het warmtenet uitgelegd met nummers: 1, de afvalenergiecentrale van HVC, 2 verdeelstation, 3, warmte in huis, 4 retourleiding.
Close
De werking van het warmtenet uitgelegd met nummers: 1, de afvalenergiecentrale van HVC, 2 verdeelstation, 3, warmte in huis, 4 retourleiding.

Overzicht van onze warmtenetten

De afgelopen jaren investeerden we veel in onze warmtenetten en warmtebronnen. En uiteraard blijven we die verder uitbreiden en ontwikkelen. Dit doen we niet alleen. We werken daarbij nauw samen met onze (aandeelhoudende) gemeenten en waterschappen en met bewoners, ondernemers en woningcorporaties. Samen zetten wij de schouders onder de energietransitie. 

Klanten aan het woord

Bart Meijer gaat op bezoek bij warmteklanten, hoe ervaren zij warmte via het Warmtenet van HVC? 

Filmbestand
Volume
/
Video progress

Onze ervaring

Wij hebben een ruime ervaring in het ontwikkelen en onderhouden van warmtenetten. We maken daarbij gebruik van duurzame en lokale warmtebronnen. Bijvoorbeeld warmte afkomstig uit aardwarmte en een bio-energiecentrale. Maar ook restwarmte die vrijkomt bij de verbranding van restafval.

Kraan tilt een leiding van het warmtenet op zijn plek

Aanleg in fases

Een warmtenet aanleggen gebeurt in fases. Dat duurt soms een aantal jaren. Niet altijd is een (duurzame) warmtebron beschikbaar en moeten de aangesloten woningen toch verwarmd worden. Een tijdelijke warmtecentrale zorgt dan voor de warmte. Hierdoor is het mogelijk om woningen en gebouwen alvast klaar te maken voor een duurzame toekomst. Zo’n tijdelijke warmtecentrale blijft dienst doen totdat de (duurzame) warmtebron beschikbaar is.

Las werkzaamheden bij de aanleg van het warmtenet

Lokale duurzame energie

Bekijk al onze groene projecten in een compleet overzicht. 

Bekijk onze groene projecten
HVC helm