Spelende kinderen in huis draaien aan de muur thermostaat. Vader kijkt vanuit de achtergrond toe.

Alles over warmtetarieven

Voor je warmtelevering wil je natuurlijk niet te veel betalen. Gelukkig hebben wij bijna altijd de scherpste tarieven in Nederland. Waarom? Als nutsbedrijf helpen we de bewoners van aangesloten gemeenten graag om via warmtelevering van gas los te komen. Het belangrijkste hierbij is dat de warmtevoorziening voor de klant goed geregeld is. 

Download de Warmtetarieven 2021

Iedere jaar in december stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) namens de overheid de nieuwe warmtetarieven voor het volgende jaar vast. De ACM bepaalt dan de maximale warmtetarieven die een warmteleverancier in rekening mag brengen bij haar klanten. HVC klanten kunnen het tarievenblad 2021 downloaden via de onderstaande link.

Betaal nooit te veel

Consumenten zijn beschermd via de Warmtewet, waarin maximale tarieven voor warmte zijn opgenomen. Jaarlijks bepaalt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de maximumprijzen van warmte. Zo kunnen aanbieders van warmte hun prijzen niet opeens onredelijk kunnen laten stijgen. Wij bieden onze klanten nog eens flinke kortingen op deze tarieven. 

maandelijkse kosten warmte

Net zoals bij gas betaal je iedere maand een voorschot. Dit bedrag is 1/12 deel van het verwachte jaarverbruik, inclusief 1/12 van het vastrecht. We meten het verbruik van warmte in gigajoules (GJ). Een GJ warmte is te vergelijken met ongeveer 33 m3 gas. We passen jouw voorschotbedrag aan als je werkelijke verbruik hoger of lager is dan vooraf was geschat. Uiteraard kan je via de klantenservice aangeven of je jouw voorschotbedrag wilt verhogen. 

De jaarnota

Wij vragen klanten elk jaar de meterstand voor warmte door te geven. Als klant, krijg je hier bericht van en uitleg hoe je dit moet doen. Met jouw meterstand berekenen wij wat je daadwerkelijke verbruik is geweest. Enkele weken daarna ontvang je op basis van de meterstand je jaarnota. Hierin verrekenen wij de warmte die jij in de voorgaande periode hebt verbruikt met de al betaalde maandelijkse voorschotbedragen. Heb je meer verbruikt dan de voorschotbedragen? Dan moet je bijbetalen. Wanneer je minder hebt verbruikt, krijg je geld terug. Op basis van je verbruik krijg je een nieuw voorschotbedrag. Het nieuwe voorschot van de eerstvolgende maand verrekenen we ook op de jaarnota. Wij adviseren je om zelf maandelijks de meterstand bij te houden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.