Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Warmtenet

Groen, toekomstbestendig en dichtbij

Warmtenet regio Alkmaar

In de regio Alkmaar levert HVC warmte uit niet-herbruikbaar afval. Warmte die anders verloren gaat. Met de warmte die vrijkomt bij de verbranding van het restafval verwarmen we, via het warmtenet, woningen en gebouwen. Zo besparen deze gemeenten veel energie en leveren ze tegelijkertijd een significante bijdrage aan de verduurzaming. Elke aansluiting levert tot 75% schonere energie op, wat gelijk staat aan de plaatsing van 22 zonnepanelen of 14.000 niet gereden autokilometers.


       aanleg warmtenet

       aanleg warmtenet

       plattegrond route warmtenet

       aanleg warmtenet

       overall beeld mede dankzij u

Warmte, zo werkt het

Bij het verbranden van afvalhout en restafval komt veel energie vrij. Hier maakt HVC eerst zoveel mogelijk elektriciteit van (kringloopenergie). De warmte die dan nog overblijft kan worden gebruikt voor de voeding van het warmtenet. Woningen en bedrijven die zijn aangesloten op het warmtenet hebben geen cv-ketel en dus geen gas meer nodig. Dat levert een flinke CO2 -besparing op. Met het toekennen van de aangevraagde SDE+ subsidie voor de bio-energiecentrale kan het warmtenet van HVC fors worden uitgebreid in de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk. Resultaat: veel energiebesparing en tot wel 95% verlaging van de CO2-uitstoot.

Locatie

Alkmaar, Heiloo, Heerhugowaard en Langedijk

CO2-reductie

Tot maar liefst 75% minder CO2-uitstoot vergeleken met warmte uit gas

Lengte route warmtenet

15 kilometer aangelegd

Aantal huishoudens

1.116 huishoudens zijn aangesloten op het warmtenet, 4.559 huishoudens aangesloten op de warmtekracht-koppeling.

Samenwerking en uitbreiding Heerhugowaard en Langedijk

Het warmtenet wordt aangelegd met medewerking van gemeente Alkmaar, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en woningcorporaties Woonwaard, van Alckmaer en Kennemer Wonen en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de glastuinbouwondernemers van Alton.  In Heerhugowaard en Broek op Langedijk liggen op dit moment zelfstandige warmtenetten van HVC, nu nog aangesloten op aardgas gestookte installaties. Dit zijn installaties die elektriciteit en warmte opwekken, zogenaamde warmte-krachtkoppelinginstallaties (wkk’s). Door deze netten met totaal meer dan 3.000 woningen aan het warmtenet te verbinden, worden ze nog duurzamer. Vanaf Vroonermeer-Noord in Alkmaar kan het warmtenet nog voor 2018 worden doorgetrokken naar de bestaande netten in Broek op Langedijk en Heerhugowaard en kan het van daaruit vervolgens worden verlengd tot in het Altongebied. Het warmtenet wordt aangelegd met medewerking van gemeente Alkmaar, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en woningcorporaties Woonwaard, van Alckmaer en Kennemer Wonen en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de glastuinbouwondernemers van Alton. Meer informatie over het warmtenet in de regio Alkmaar is te vinden op warmtenetalkmaar.nl.

Laatste update

Groene warmte voor Zonkant en kantoor Woonwaard

donderdag 20 juli 2017

Flatgebouw De Zonkant en het kantoor van woningcorporatie Woonwaard zijn eind juni aangesloten op het duurzame warmtenet van Alkmaar. Hiermee gebruiken zij voortaan groene warmte in plaats van gas, wat een flinke CO2-besparing oplevert. Bewoners en wijkwethouder Anjo van de Ven gaven de officiële...

Lees meer