Grof afval op stoep voor de ophaalservice

Ophalen grof afval verandert in Velsen

Het thuis laten ophalen van grof (huishoudelijk) afval kost vanaf 2 januari 2023 € 15,00 voor een afspraak. Dit geldt niet voor ophalen van elektrische apparaten, takken en snoeiafval en spullen voor de kringloop; dat blijft gratis. Ook het wegbrengen van grof afval naar het afvalbrengstation aan de Amsterdamseweg 10 in Velsen-Zuid blijft gratis.

Maandag 19 december 2022

Brengen beter dan halen

Op het afvalbrengstation gaat elke soort grof afval in een aparte container. Hoe beter de verschillende soorten gescheiden worden, hoe meer spullen er geschikt zijn om opnieuw te gebruiken. Zo krijgt ongeveer 70% van het ingeleverde grof afval een nieuw leven. Bij elektrische apparaten, snoeihout en artikelen voor de kringloop ligt het percentage hergebruik op 100%. Daarom blijft dat gratis.

Grof afval dat wordt opgehaald, gaat nog wel naar een sorteerinstallatie, maar hierbij kan niet alles gescheiden worden en dus ook niet gerecycled. Afval dat niet hergebruikt wordt, wordt verbrand. Dat is de slechtste optie voor het milieu en is ook nog eens duurder dan hergebruik. Vandaar dat de gemeente en HVC het ophalen van grof huishoudelijk afval willen ontmoedigen en brengen juist willen stimuleren.

Wat is grof afval?

Grof (huishoudelijk) afval is het afval dat te groot of te zwaar is voor in de restafvalbak of -zak en wat niet meer geschikt is voor anderen om te gebruiken. Het hoort ook niet bij gft en etensresten, plastic, blik en drinkpakken, papier, textiel of glas. Denk bijvoorbeeld aan verfblikken, kapotte meubels, vloerbedekking en kunststof lamellen.

Waarom betalen voor het laten ophalen van grof afval?

In grof afval zitten veel waardevolle materialen. Bij het afvalbrengstation kan al dit afval goed worden gescheiden. Daarom blijft het zelf wegbrengen van grof afval gratis. Het ophalen van grof afval kost geld, denk alleen maar aan het transport. de gemeente heeft daarom besloten dat inwoners die gebruik willen maken van de ophaalservice, meebetalen aan een deel van de kosten.

Hoe maak je een afspraak?

Een ophaalafspraak maak je online via onze website of HVC-app. Daar staan ook de voorwaarden en ophaalmomenten vermeld.

Gratis aanhanger lenen

Grof afval wegbrengen is nog makkelijker met onze gratis aanhangerservice.

Gerelateerd nieuws