vrouw houdt een paar schoenen vast. Voor haar ligt allemaal textiel. Achter halen staan balen van gesorteerd textiel.

Textielcontainer: ook voor kapot of versleten textiel

En dan is de dag daar… Na jaren neem je afscheid van je favoriete jurk of overhemd. Je hebt er feest in gevierd en tranen mee gedroogd. Maar het is klaar. Je jurk is verwassen en het overhemd is versleten op de ellebogen. Tijd om het in de textielbak te gooien. 

Woensdag 26 februari 2020

Plof! Daar gaat die zak textiel

Plof, daar gaat die zak textiel. Zo, hup de container in. De zak landt bovenop de berg zakken die al in de container liggen. Hopelijk zijn alle zakken goed dichtgeknoopt om te voorkomen dat er water of andere viezigheid bij komt. Want als dat gebeurt, kan het textiel in de bak zo beschadigd of vervuild raken, dat het niet meer te recyclen is. ‘En als ik het dan in handen krijg, is het te vies om aan te raken’, zegt Izabela. Zij heeft veel ervaring in het sorteren van textiel en heeft al heel wat voorbij zien komen. 

Herdraagbaar of niet?

Izabela legt uit dat de zakken uit de container op straat worden gehaald en in een grote vrachtwagen naar een sorteercentrum gebracht. ‘Daar ga ik ermee aan de slag. Ik maak de zakken met de hand open en begin snel met sorteren. Zo komen de broeken bij de broeken, de jassen bij de jassen en de T-shirts bij de T-shirts. Daarbij kijk ik of de spullen nog draagbaar zijn of niet. Kunnen de spullen nog een ronde mee? Dan gaan ze naar kringloopwinkels, of ze gaan naar Afrika, Oost-Europa of Azië, waar de kleding opnieuw wordt gedragen.” 

Isolatiemateriaal

‘Kleding met gaten of scheuren sturen we naar recyclebedrijven. Zo wordt een jurk een poetslap of jouw onderbroek isolatiemateriaal. Om kleding goed te recyclen is het belangrijk dat het schoon en droog is. En gooi alsjeblieft geen andere rotzooi in de textielcontainer. Een collega van mij greep een keer in een naald en moest naar het ziekenhuis. Ik moet er niet aan denken dat mij dit ook kan overkomen’, besluit Izabela.

wat mag er bij textiel?

Gemiddeld hebben we 173 kledingstukken in onze kast. Hiervan dragen we zo’n 50 stuks niet. Kopen we per jaar gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken en gooien we ook weer 40 kledingstukken weg. Jaarlijks leveren we 5 kilo textiel netjes gescheiden in, maar we gooien ook nog ongeveer 9 kilo textiel bij het restafval. Denk eens aan al die sokken en boxershorts met gaten, of witte shirts met zweetvlekken. Waar heb je die in gegooid? Ook kapot en versleten textiel mag in de textielbak, als het maar schoon en droog is.

Dit mag bij textiel:

  • kleding: alle soorten boven- en onderkleding, kousen en sokken, stropdassen en zwemkleding
  • beddengoed: kussenslopen, (hoes)lakens, dekbedovertrekken, dekens
  • huishoudelijk textiel: hand- en theedoeken, poetsdoeken, servetten van textiel, tafellakens, washandjes en ander woontextiel
  • tassen en accessoires: riemen, shawls, tassen, mutsen, handschoenen
  • schoenen
  • gordijnen en vitrage
  • petten en hoeden
  • knuffels

Tips & tricks

  • Alleen schoon en droog textiel mag in de textielcontainer. 
  • Ook kapot of versleten textiel mag erbij.
  • Schoenen mogen ook bij het textiel. Vaak zijn deze nog te dragen of de onderdelen ervan worden gebruikt om oude schoenen op te knappen.
  • Knoop veters van schoenen aan elkaar of bind een elastiek om je schoenen. Zo blijven ze bij elkaar en kunnen ze het best worden hergebruikt.
  • Doe alles bij elkaar in een afgesloten plastic zak. Als iemand dan vieze spullen in de textielcontainer gooit komt het in ieder geval niet op jouw spullen.
  • Maak in huis ergens een vaste plek voor al het oude of kapotte textiel. Zo kan je het opsparen en hoef je niet voor alleen een kapotte sok naar de textielbak.
  • In de HVC-app vind je alle locaties van de textielcontainers.

Wat gebeurt er met textiel?

Wil je weten wat er met jouw textiel gebeurt nadat je het hebt ingeleverd? Bekijk ons filmpje over de textielsortering op onze textielpagina.

Gerelateerd nieuws