moeder tilt dochter op in een woonkamer

De voor- en nadelen van een aardgasvrije woning

Een duurzame toekomst, dat willen we allemaal voor de wereld. Maar natuurlijk niet als het nadelen voor ons oplevert. Om echt achter een gasvrije woning te staan, zetten we de voor- en nadelen graag even voor je op een rij.

Dinsdag 24 december 2019

Veiliger, voordeliger en comfortabel

Gasloos wonen heeft zeker zijn voordelen. Het is bijvoorbeeld veiliger. Want jaarlijks zijn er nog steeds incidenten met gasontploffingen en koolmonoxidevergiftiging. Open vuur in huis brengt ook risico’s met zich mee, bijvoorbeeld voor kinderen of vergeetachtige ouderen. 

Tegenover de kosten van aardgasvrij worden staan ook subsidies. Daarmee kan de financiering een stuk gunstiger uitvallen. Bovendien gaat in de meeste gevallen de waarde van je huis omhoog. 

Uiteindelijk is het gebruik van stroom voordeliger dan gas. Niet alleen bespaar je de jaarlijkse vastrechtkosten, maar als je woning eenmaal geïsoleerd is, gaat de energierekening hard naar beneden terwijl je wooncomfort stijgt. Als je ook nog investeert in zonnepanelen, kun je een leuk rendement behalen. 

Wie kiest voor aansluiting op een warmtenet – als dat mogelijk is – gebruikt restwarmte. Dat is pas echt duurzaam, want die energie zou anders verloren gaan. Bovendien heb je geen omkijken meer naar de verwarmingsinstallatie. Je energieleverancier zorgt voor onderhoud. 

Uiteindelijk is er nog een heel belangrijke reden, waar iedereen het over een is: het klimaat. Want door (veel) minder CO2 uit te stoten, kunnen we de klimaatverandering samen in de hand houden. Wie minder CO2 uitstoot, zorgt direct voor effect! 

Prijzig, ingrijpend en …anders koken

Het grootste nadeel van aardgasvrij wonen is dat het min of meer ingrijpende aanpassingen vergt in je huis. Je moet immers een alternatief hebben, zoals een aansluiting op een warmtenet, of overgaan op elektriciteit. 

Aanpassingen kosten geld. Dat kan oplopen. Je moet nog minstens 10 jaar in je woning blijven om de investering terug te verdienen. Bovendien is het lang niet altijd makkelijk op het gewenste moment een goede en betrouwbare vakspecialist te vinden. Bovendien zit je in een verbouwing, die al naar gelang de oplossing die je kiest, korter of langer duurt. 

Een veelgenoemd nadeel: elektrisch koken is anders dan op gas koken. Al is niet iedereen het erover eens, want een inductiekookplaat is zuinig, veilig en net zo snel regelbaar als gas. 

Lees hier meer over in het e-book van gas los, hoofdstuk slimme apparaten.

Gerelateerde tips en weetjes

Alles over de warmte-unit

De warmte-unit regelt warme radiatoren en vloerverwarming en zorgt voor warm water uit de kraan.

30 mrt
beheerder van HVC bij warmte unit