koken inductie

Energie besparen tijdens het koken

Bespaar energie tijdens het koken met deze slimme tips.

Donderdag 15 december 2022

Tips

1. Gebruik een snelkookpan of slowcooker

Een snelkookpan is energiezuiniger dan een kookplaat of oven omdat je maaltijd in een afgesloten omgeving gaart. Hierdoor hou je de energie en warmte in de pan en verminder je de kooktijd. Slowcookers zijn energiebesparend omdat de temperatuur laag en constant is.

2. Fluitketel of waterkoker?

Waterkokers zijn sneller en effici├źnter. 

3. Geen vlam langs je pan

Het gebruik van de juiste maat pot of pan op je brander of op je elektrische plaat kan je veel geld besparen. Heb je een gasfornuis? Hou het vuur dan onder de pan, zodat de warmte beter wordt overgedragen op het eten. Nog beter is een vlamverdeler die de hitte evenredig over de pan verspreidt.

4. Glazen en passende deksels

Iedere keer als je even wil kijken naar je pruttelende gerecht, verlies je warmte. Met een glazen deksel hoe je de deksel er niet af te halen.

Een goed sluitende deksel op een pan bespaart veel energie, dus gebruik die ook!

5. Slim gebruik maken van restwarmte

Heb je een gerecht dat lang in de oven moet? Draai dan een aantal minuten voor de eindtijd je oven uit. Je oven blijft nog wel even warm, dus je eten gaart nog door. Daardoor bespaar je energie met de minuten dat die oven uitstaat.

TIP: gebruik een temperatuurmeter in de oven om de werkelijke temperatuur te meten. Zo kan je het afkoelproces goed in de gaten houden.

6. Koken in een Ecostoof

Een Ecostoof ziet eruit als een soort slaapzak voor pannen. Het is een variant op de hooikist, die vroeger werd gebruikt om het eten voor de arbeiders op het veld warm te houden en om eten in te laten garen. Vandaag de dag ideaal om energie te besparen. De EcoStoof is gemaakt van duurzame gerecyclede en bio-based materialen. Daardoor heeft de stoof een minimale ecologische voetafdruk. Bio-based materialen worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en bestaan helemaal of gedeeltelijk uit biologische materialen - zoals vezels, suiker(s), micro-organismen, of eiwitten.

7. Ovenlicht

Je oven heeft een handige multifunctionele functie: het ovenlicht. Gebruik je ovenlicht om je eten te controleren, dan hoeft je de deur niet open en blijft de warmte in de oven, waar die hoort.

 

 

Bron: Milieudefensie

Gerelateerde tips en weetjes

Besparen kan je leren

Als je echt wilt besparen op energie dan is het belangrijk om ook gewoontes aan te passen.

02 nov
""

Isoleren en ventileren

Ventileren is nodig voor schone gezonde lucht in huis. Maar dit kost toch ook energie? Er zijn genoeg mogelijkheden om energieverlies te beperken.

07 okt
raam openen