""

Green Friday

Black Friday vindt ieder jaar op de laatste vrijdag van november plaats. Een dag waarop winkels hoge kortingen geven op producten en mensen verleiden tot impulsaankopen en overconsumptie. Daarmee putten we onze aarde uit. Gebruik daarom de piraminder voordat je overgaat tot het kopen van iets nieuws. 

Maandag 20 november 2023
Piraminder helpt om minder te consumeren: gebruik eerst wat je hebt, deel en ruil, is het tweedehands aan schaffen, kan je het repareren voordat je overgaat op iets nieuws te kopen
Close
Piraminder helpt om minder te consumeren: gebruik eerst wat je hebt, deel en ruil, is het tweedehands aan schaffen, kan je het repareren voordat je overgaat op iets nieuws te kopen

Minder consumeren met de piraminder

Wist je dat nieuwe spullen kopen nog slechter voor het milieu is dan reizen? Voor nieuwe spullen moeten grondstoffen worden gewonnen, fabrieken draaien en daarna is er nog meer grondstof en energie nodig voor de verpakking en om de spullen hier in Nederland in de winkel te krijgen.

Gebruik de piraminder, begin bovenaan en stel jezelf eerst 7 vragen voordat je overgaat op het kopen van iets nieuws. 

7 vragen die je helpen om minder te kopen. 

  1. Heb ik het product écht nodig (kan ik iets anders ervoor in de plaats gebruiken)?
  2. Word ik er écht gelukkig van? Het geluksgevoel na aankoop duurt namelijk maar even. (Lees hoe marketeers jouw brein misleiden)
  3. Wacht 30 dagen af, heb je het nog steeds nodig?
  4. Kan ik het lenen, huren of delen?
  5. Kan ik het tweedehands aanschaffen?
  6. Kan ik het (laten) repareren?
  7. Welke impact heeft dit product op mijn gezondheid, op mensen en op dieren?

 

Duurzaam cadeau

Waarom zou je dus iets nieuws kopen? Ga voor een tweedehands cadeau. Of organiseer een ruilevent om bijvoorbeeld speelgoed of kinderboeken te ruilen. Veel kasten puilen uit met spullen die liggen te verstoffen, omdat je kind er bijvoorbeeld te groot voor is geworden.

mooie herinneringen sparen

Je kan je waardering ook laten blijken, zonder spullen te kopen, door bijvoorbeeld iemand uit te nodigen voor een lunch, gezellig uitje of een boswandeling. Het belangrijkste is toch om samen mooie herinneringen te sparen? 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil jij nieuws over wijzigingen in de afvalinzameling of wil je meer weten over ontwikkelingen over duurzame energie in jouw regio? En wil je tips over afval en energie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

inschrijven
""

Gerelateerde tips en weetjes

Zo ruim je vuurwerkafval veilig op

Na oud en nieuw ligt er vaak vuurwerkafval op straat. Vuurwerkafval is schadelijk voor planten en dieren en gevaarlijk voor kinderen.

22 dec
""