""

Zo ruim je vuurwerkafval veilig op

Na oud en nieuw ligt er vaak vuurwerkafval op straat. Vuurwerkafval is schadelijk voor planten en dieren en gevaarlijk voor kinderen. Ook wil je de troep niet je huis inlopen. Daarom is het belangrijk dat je het afval opruimt. Lees hoe je dat eenvoudig én veilig doet.

Vrijdag 22 december 2023

4 tips hoe je veilig vuurwerkafval opruimt

Ondanks de schadelijke stoffen die in vuurwerk zitten, hoort vuurwerkafval gewoon bij het restafval. Je kunt afgestoken vuurwerk daarom in je afvalbak weggooien. Bij het afvalbrengstation nemen we vuurwerkafval niet in.

  1. Tussen de vuurwerkrestanten op straat kunnen nog blindgangers zitten. Dat is vuurwerk dat niet is afgegaan, wat gevaarlijk (voor kinderen) kan zijn. Laat kinderen niet alleen het afval opruimen, zorg dat er altijd een volwassene bij is om in de gaten te houden of het veilig is.
  2. Vuurwerk kan onverwacht nog lang nasmeulen of gloeien. Maak het vuurwerk een beetje nat voordat je het afval in de afvalbak of vuilniszak stopt. Zo voorkom je dat nasmeulend vuurwerk blindgangers aan kan steken of dat er brand ontstaat in je vuilniszak of -bak. 
  3. Houd huisdieren weg bij het vuurwerkafval. Je wilt natuurlijk niet dat deze vuurwerkafval en dus de schadelijke stoffen in de mond nemen.
  4. Zodra je stoep en/of straat vuurwerkvrij is, kan het zijn dat er vlekken op je tegels zijn ontstaan. In de meeste gevallen kan een sopje van warm water en natuurlijke zeep de vlekken verwijderen. Let op dat je niet gaat boenen met agressieve middelen. Daarmee beschadig je het oppervlak van de tegel en dan heb je juist meer schade! 

Gerelateerde tips en weetjes