""

Zo ruim je vuurwerkafval veilig op

Na oud en nieuw ligt er vaak vuurwerkafval op straat. Vuurwerkafval is schadelijk voor planten en dieren en gevaarlijk voor kinderen. Ook wil je de troep niet je huis inlopen. Daarom is het belangrijk dat je het afval opruimt. Lees hoe je dat eenvoudig én veilig doet.

Donderdag 15 december 2022

4 tips hoe je veilig vuurwerkafval opruimt

Ondanks de schadelijke stoffen die in vuurwerk zitten, behoort vuurwerkafval gewoon tot het restafval. Je kunt afgestoken vuurwerk daarom in je afvalcontainer weggooien. Bij het afvalbrengstation nemen we vuurwerkafval niet in.

  1. Tussen de vuurwerkrestanten op straat kunnen  nog blindgangers zitten. Dat is vuurwerk dat niet is afgegaan, wat gevaarlijk (voor kinderen) kan zijn. Laat geen kinderen het afval opruimen. Ben je een ouder? Ga dan met de container of de vuilniszak de straat op.
  2. Neem ook een emmer water mee dat je over het vuurwerkafval heen kan gieten. Zo voorkom je dat nasmeulend vuurwerk blindgangers aan kan steken of dat er een brand ontstaat in je vuilniszak of -container. Vuurwerk kan namelijk nog onverwacht lang nasmeulen of gloeien. Door het vuurwerk nat te maken, voorkom je dit.
  3. Houd huisdieren weg bij het vuurwerkafval. Je wilt natuurlijk niet dat deze vuurwerkafval en dus de schadelijke stoffen in de mond nemen.
  4. Zodra je stoep en/of straat vuurwerkvrij is, kan het zijn dat er vlekken op je tegels zijn ontstaan. In de meeste gevallen kan een sopje van warm water en natuurlijke zeep de vlekken verwijderen. Let op dat je niet gaat boenen met agressieve middelen. Daarmee beschadig je het oppervlak van de tegel en dan heb je juist meer schade! 

Gerelateerde tips en weetjes

Jouw oude bak wordt een nieuwe bak

Het zijn er meer dan je zou denken. Maar HVC heeft in totaal 1,3 miljoen bakken uitstaan bij inwoners van gemeenten waar we het afval inzamelen.

10 mrt
Op de voorgrond staan drie grijze bakken. Een chauffeur van HVC pakt met twee handen de tweede bak vast. Op de achtergrond links zie je een zijlader van HVC. Rechts op de achtergrond zie je een blauwe auto en huizen.