thermostaat lager zetten

Hoe inzicht in verbruik je helpt te besparen

Met inzicht in je energieverbruik weet je waar je kan besparen. Dat is niet alleen goed voor de kosten maar ook voor het milieu. Wij hebben 5 tips hoe je meer inzicht krijgt en zó kunt besparen op je energieverbruik. 

Maandag 6 april 2020

5 tips die helpen inzicht te krijgen in energieverbruik.

Niet alleen de grootte, ook het soort woning is bepalend voor  je warmteverbruik. Zo ligt het verbruik bij een hoekwoning doorgaans hoger dan bij een rijtjeswoning. Een gezin met twee kinderen verbruikt meestal meer energie dan een tweepersoonshuishouden (op basis van identieke woningen). Op koude dagen verbruik je meer warmte. Een strenge of zachte winter zal dan ook een groot verschil maken op de jaarnota. Ook de windrichting kan van invloed zijn op het warmteverbruik.

1.    Slimme aanpassingen

De temperatuur die de thermostaat meet, is afhankelijk van de plek waar deze hangt. Bevindt de thermostaat zich bijvoorbeeld naast een tochtige deur of juist dicht bij een kachel, dan kan dit van invloed zijn op je verbruik. Tegenwoordig zijn er slimme apparaten die zorgen voor energiebesparing. Denk bijvoorbeeld aan lichten die automatisch uitgaan als er niemand in de kamer is of een thermostaat die uitgaat als de laatste persoon het huis verlaat.

2.    Leer je eigen energieverbruik kennen

Ga je veel in bad, dan ligt het warmwaterverbruik aanzienlijk hoger dan bij het nemen van een snelle douche. Daarnaast is de capaciteit van de douchekop bepalend. Bij een regen/stort-douche ligt het energieverbruik een stuk hoger dan bij een waterbesparende douchekop.

3.    Controleer de apparaten en verlichting in huis

Wat zijn de energieslurpers in huis en hoe kan je het gebruik ervan beperken? De wasmachine is een goed voorbeeld. De was moet gedaan worden, daar kunnen we niet omheen, maar zorg er dan wel voor dat de trommel altijd goed gevuld is. En als je wasmachine aan vervanging toe is, zorg dan dat je deze vervangt door een energie-efficiënte variant. Tegenwoordig is bijna elk apparaat voorzien van een energielabel, waarop je precies kan zien hoe energiezuinig hij nu eigenlijk is. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Er bestaan ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, betaal je op de lange termijn veel minder voor led door het lage verbruik en de lange levensduur.

4. Doe kleine investeringen, met grote impact

Hoe beter de isolatie in huis, hoe minder energie er nodig is om het te verwarmen. Denk aan kieren bij drempels, isolatie van daken en muren, dubbelglas in plaats van enkelglas. Radiatorfolie is een zeer effectieve manier om heel snel meer comfort in huis te krijgen en meteen te besparen op je energieverbruik. Veel radiatoren zijn geplaatst voor buitenmuren of ramen. Hierdoor gaat een groot deel van de warmte via diezelfde ramen of buitenmuren verloren. U warmt namelijk ook de buitenmuren op, die vervolgens de warmte afgeven aan de buitenlucht. Door radiatorfolie aan te brengen houd je een groot deel daarvan tegen.

5. Maak kleine aanpassingen in je gedrag

Op zoek naar snelle winst? Kijk dan eens kritisch naar je gedrag in huis. Staan er apparaten stand-by, dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Een koelkast kan niet op stand-by, maar voor vele andere apparaten is stand-by niet nodig. Stel een schakelklok in om apparaten op vaste tijden in- of uit te schakelen. Als je een oplader niet gebruikt of het apparaat is volgeladen, blijft de oplader stroom gebruiken. Haal opladers dus uit het stopcontact. Denk ook eens aan de kruimeldief, de elektrische tandenborstel, mobiele telefoon of batterij-opladers.

 

Gerelateerde tips en weetjes

Besparen kan je leren

Als je echt wilt besparen op energie dan is het belangrijk om ook gewoontes aan te passen.

02 nov
""