Afvalpas

Je afvalpas: bewaar hem zorgvuldig

Veel mensen gebruiken de HVC afvalpas. Deze pas geeft je toegang tot (ondergrondse) wijkcontainers en vaak ook tot het afvalbrengstation in jouw gemeente. De pas is gekoppeld aan je woonadres en is alleen voor jouw huishouden bedoeld. Een belangrijke pas dus, die je thuis goed bewaart.

Maandag 11 december 2023

Verhuizen

Ga je verhuizen? Geef de afvalpas dan aan de huiseigenaar of de nieuwe bewoner of laat de pas achter in de woning. De afvalpas is namelijk gekoppeld aan het woonadres.

Kopiëren afvalpas niet toegestaan

Een kopie van je afvalpas als druppel aan je sleutelhanger. Of een tweede pas voor het geval je de eerste niet kunt vinden. Het lijkt handig, maar het is (wettelijk) niet toegestaan om een pas voor (wijk)containers of het afvalbrengstation te (laten) kopiëren, ook niet in de vorm van een zogenaamde druppel. Deze druppels werken minder goed op de afvalcontainers en veroorzaken sneller storingen.

Met een kopie van jouw pas kunnen kleine bedrijven daarnaast eenvoudiger misbruik maken door hun afval te storten in de ondergrondse container. Zo proberen zij de kosten van een afvalcontract te ontlopen. De container is alleen berekend op huishoudelijk afval en niet op ongeoorloofd bedrijfsafval.

Het (laten) kopiëren van de HVC afvalpas is strafbaar. Als wij misstanden constateren, kunnen wij overgaan tot aangifte bij de politie. Je maakt met een kopie van je pas namelijk onrechtmatig gebruik van de faciliteiten van HVC of de gemeente. Tegen zowel de aanbieders van gekopieerd materiaal als de gebruiker hiervan kunnen we aangifte doen.

Afvalpas gestolen of kwijt?

Meld het direct bij de klantenservice. We laten dan de bestaande pas blokkeren. Zo voorkom je dat anderen jouw afvalpas gebruiken om afval weg te gooien. Dit is vooral belangrijk als je in een recycle-tariefgemeente woont en je per keer betaalt dat je restafval weggooit in de ondergrondse container.
   

Gerelateerde tips en weetjes

Zo ruim je vuurwerkafval veilig op

Na oud en nieuw ligt er vaak vuurwerkafval op straat. Vuurwerkafval is schadelijk voor planten en dieren en gevaarlijk voor kinderen.

22 dec
""

Green Friday

Black Friday vindt ieder jaar op de laatste vrijdag van november plaats.

20 nov
""