Op de voorgrond staan drie grijze bakken. Een chauffeur van HVC pakt met twee handen de tweede bak vast. Op de achtergrond links zie je een zijlader van HVC. Rechts op de achtergrond zie je een blauwe auto en huizen.

Jouw oude bak wordt een nieuwe bak

Het zijn er meer dan je zou denken. Maar HVC heeft in totaal 1,3 miljoen bakken uitstaan bij inwoners van gemeenten waar we het afval inzamelen. Jaarlijks vervangen we hiervan 40 tot 50 duizend bakken. Vanaf januari 2020 wisselen we deze bakken om voor bakken die gemaakt zijn van gerecycled plastic. 

Dinsdag 10 maart 2020

Lange levensduur

Deze zijn ook nog eens bestendig en hebben een langere levensduur. ‘Het mooie is dat deze bakken zijn gemaakt van de oude bakken van onze inwoners’, vertelt Frans van Heulen van HVC trots.

Grondstof

Om dit mogelijk te maken moest er een nieuwe mal (vorm) ontwikkeld worden voor de productie van de bak bij Europlast in Oostenrijk. Het afgelopen jaar zijn oude ingenomen bakken naar een bedrijf in Duitsland gegaan, om te shredderen. Dit materiaal wordt nu gebruikt als grondstof voor de nieuwe bakken. 

Bestendig

‘De bak maken we van het gerecyclede plastic, behalve de wieltjes en het gekleurde deksel’, vertelt Frans. ‘Belangrijk was vooral dat de bak stevig en zwaarder en bestendig moest zijn tegen de zijlader. We hebben de geproduceerde bakken daarom uitgebreid getest. Een paar bakken hebben we naar Nederland gehaald en op verschillende locaties gezet om te testen. Ook zijn we met twee chauffeurs, Lammert en Jeffrey, in Oostenrijk geweest om testen bij te wonen. Zo hebben we bijvoorbeeld gezien hoe een bak van een aantal meters hoogte op de grond viel. Gelukkig bleef de bak helemaal heel en waren alle testen geslaagd.’ 

Co2-neutraal

De fabriek die de bakken maakt, doet dit ook op geheel duurzame wijze. ‘Europlast draait helemaal CO2-neutraal. In januari startte de aflevering van de gerecyclede bakken vanuit alle vestigingen van HVC. Frans is blij met het resultaat. ‘Het heeft ongeveer een jaar gekost, maar we hebben met elkaar een duurzame, stevige en betaalbare bak ontwikkeld waar we trots op kunnen zijn. Dankzij de goede samenwerking met alle partijen hebben we dit bereikt.’

Gerelateerde tips en weetjes

Zo ruim je vuurwerkafval veilig op

Na oud en nieuw ligt er vaak vuurwerkafval op straat. Vuurwerkafval is schadelijk voor planten en dieren en gevaarlijk voor kinderen.

15 dec
""