Foto van leerlingen in de kantine van PCC het Lyceum in Alkmaar

Klaslokalen PCC groen verwarmd

Het PCC heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De school wil zijn leerlingen bewust maken van keuzemogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van energiegebruik en gezondheid. Klaslokalen van het PCC Lyceum zijn in 2019 aangesloten op het warmtenet van HVC.  “In 2010 werd PCC Oosterhout, de vestiging aan de Vondelstraat, al aangesloten op het warmtenet. De plannen zijn er om ook PCC Fabritius in de toekomst aan te sluiten. Dat zou heel mooi zijn” vertelt Frans van Pinxteren, voorzitter college van bestuur van het Petrus Canisius College.

Maandag 30 september 2019

Een pand met een historisch karakter

Het gebouw is van 1928. De huizen die er nu om heen staan, stonden er nog niet, die zijn later pas gebouwd. Eigenlijk is alles wat je hier ziet om Het Lyceum heen gebouwd. Doordat het pand bijna een eeuw oud is, heeft het gebouw charme. Maar het is daarom helaas niet zo energiezuinig. Zo ontbreekt goede isolatie. De buitenwand van het gebouw is beschermd - historisch

In de loop van de tijd is er wel wat veranderd aan het gebouw. Een deel van de binnenplaats is aan het originele gebouw gehecht. Een nieuw deel is er bijgekomen. Ook is in de loop van de tijd wat weggehaald en bijgebouwd. Het voordeel van nieuwbouw is dat je kan bouwen naar de eisen van nu. 

Aansluiten op het warmtenet, de buizen lagen al onder de grond

Het is belangrijk dat het gebeurt, dat vinden wij ook. Als we iets kunnen bijdragen aan verduurzaming staan we daar natuurlijk voor open. De ketels waren echt niet goed meer. Het warmtenet kwam bij ons in de buurt te liggen, dus het was logisch om deze stap te zetten. De radiatoren in het gebouw waren ook goed inpasbaar waren op warmte.

Precies een jaar ervoor in de februari vakantie waren de verwarmingsleidingen gesprongen. Op zolder was het -3 graden. We hadden dus eigenlijk een jaar eerder de keuze moeten maken, maar dat heb je soms niet in de hand. Nu hebben we alle profijt, voortdurend warmte met het nieuwe systeem. Het inregelen gaat ook goed. Dus al met al kwam het toevallig zo goed uit en gelijk een goede stap in de richting van aardgasvrij. 

Leerlingen worden betrokken bij bewustwording duurzaamheid

In het geven van vakken hebben leraren de vrijheid om invulling te geven aan duurzaamheid. Zo heeft een leraar leerlingen in het schoolprogramma ideeën laten bedenken om de school te verduurzamen. Als het een goed idee is en uitvoerbaar (mag ook niet te veel kosten), zoals een groen dak of meer planten in lokalen willen we wel kijken wat de mogelijkheden zijn. 

Wij hebben op dit moment niet zoveel concrete plannen. We houden wel in de gaten of er subsidiemogelijkheden zijn. Zonnepanelen zou een goed vervolg zijn. 

Gerelateerde tips en weetjes

Warme grasmat dankzij het warmtenet

Volgens Ron Homan, manager technisch beheer en onderhoud van AZ, gaat het om een samenspel van de volgende factoren: verwarming belichting, Grassma

02 okt
foto van voetbal wedstijd met AZ in Afas stadion, welke is verwarmt door het warmtenet van HVC