koken op inductie

Koken op inductie

Door met z’n allen over te stappen op duurzame energie, verminderen we de uitstoot van CO2. Vanaf 2050 is de opgave dat iedereen een woning zonder gas heeft. Koken op inductie is een eerste stap. Maar hoe werkt dat en verbruik je dan meer stroom?

Maandag 7 september 2020

Koken en energie besparen

Ook tijdens het koken is het mogelijk om te besparen op je energieverbruik. Zo verminder je het stroomverbruik bij koken op inductie: 

  1. gebruik een pan die geschikt is voor koken op inductie.
  2. zet een deksel op de pan om warmteverlies te voorkomen
  3. gebruik niet teveel water om op te warmen, en gebruik eventueel kokend water uit de waterkoker of kokend water kraan. 
  4. energiezuinige pannen, zoals een snelkookpan, zorgen dat het eten sneller klaar is.

 

Wat zijn de voordelen?

Elektrisch koken met een inductieplaat is de zuinigste manier in vergelijking tot elektrisch of keramische kookplaten. Een inductieplaat gebruikt ongeveer 175 kWh per jaar. Inductie* heeft veel voordelen: de kookplaat is bijvoorbeeld makkelijk schoon te houden met een doekje met afwasmiddel. Koken op inductie lijkt ook veel op koken met gas: je kunt de temperatuur snel en goed regelen. Je loopt echter niet het risico dat je het gas per ongeluk aan laat staan. En bij koken op inductie wordt de kookplaat zelf niet zo heet. Bovendien koelt de plek waar de pan staat -  de kookzone - snel af wanneer je de pan eraf haalt, wel zo veilig. 

Check als je voor inductie kiest wel even of je pannen geschikt zijn. In de bodem moet een stalen laag zitten die magnetiseerbaar is. Je kunt dit checken met een magneetje. 

*Heb je een pacemaker? Informeer dan bij je pacemakertechnicus/cardioloog of je op inductie mag koken. Een inductiekookplaat kan soms de instelling van je pacemaker veranderen. 


 

Gerelateerde tips en weetjes

Geen resultaten gevonden.