Zonnepanelen op een dak van een huis

Slim stappenplan om voordelig aardgasvrij te worden: begin met subsidie

Het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen is een belangrijke stap voor een duurzame toekomst. De regering helpt een handje met subsidies voor woningen die energiezuinig gemaakt worden door isolatie. En dat is een belangrijke stap om aardgasvrij te worden. Het slimste stappenplan lees je in deze blog! 

Maandag 4 november 2019

Stappenplan

Stap 1. check subsidies & leningen

Voor veel energiebesparende maatregelen zijn landelijke of lokale subsidies beschikbaar. Zo is er een nieuwe overheidssubsidie voor energiebesparende maatregelen beschikbaar. Check wanneer je daarvoor in aanmerking komt. Daarnaast zijn er soms aantrekkelijke BTW-regelingen of leningen beschikbaar. Informeer dit bij het energieloket van je gemeente. 

Stap 2. isoleer & ventileer

Het allerbelangrijkste voor een aardgasvrije woning is een uitstekende isolatie, omdat het verwarmingsvermogen van andere bronnen dan gas lager is. Isolatie is trouwens altijd een goed idee: wie goed isoleert, kan wel 70 % op de energierekening besparen. Plus: goede isolatie zorgt voor meer woongenot, omdat het je huis behaaglijker maakt. Een belangrijk punt: neem meteen de ventilatie mee. Lees er meer over in het E-book van gas los, hoofdstukken Isoleren en Ventileren. 

Stap 3. van gas naar duurzame energie

De laatste en belangrijkste stap is om van gas over te gaan op duurzame warmte en energie. Een inductiekookplaat is een goed alternatief voor koken op gas. De inductiekookplaat werkt op stroom en is zuinig, veilig en net zo snel regelbaar als gas. Ook water verwarmen kan elektrisch met een geiser of boiler op stroom – of zelfs op zonne-energie. Zonnepanelen om energie op te wekken zijn eigenlijk altijd een goed idee. Een opbrengst van 14% is geen uitzondering meer. Voor duurzaam verwarmen bestaan verschillende opties: een aansluiting op het warmtenet, een warmtepomp of elektrische verwarming. Lees er meer over in het E-book van gas los, hoofdstukken Zonne-energie en Duurzaam verwarmen.

Lees ook onze andere blogs over het inzetten van duurzame energie voor de toekomst. 


 

Gerelateerde tips en weetjes

Alles over de warmte-unit

De warmte-unit regelt warme radiatoren en vloerverwarming en zorgt voor warm water uit de kraan.

30 mrt
beheerder van HVC bij warmte unit