""

Tips voor een koele woning

Bekijk de 6 tips om je huis koel te houden.

Woensdag 1 mei 2024

tips voor een koel huis

  1. Installeer zonwering aan de buitenkant van je woonkamer en slaapkamers. Doe overdag de zonwering omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten.

  2. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.

  3. Zet 's avonds laat, 's nachts of vroeg in de ochtend alle ramen tegen elkaar open, zodat het lekker doorwaait en de koele lucht je opgewarmde huis weer afkoelt.

  4. Goede isolatie van je dak, buitenmuren en isolatieglas houdt in de zomer de warmte beter buiten.

  5. Van een plat dak kun je een groen dak maken. De plantjes zorgen voor verkoeling en je kan het goed combineren met zonnepanelen en dakisolatie. Planten tegen de gevel en bomen rond het huis houden je huis ook koeler. 

  6. Gebruik een ventilator. Een airco verbruikt veel meer energie dan een ventilator. Airco's bevatten ook een schadelijk koudemiddel (fluorkoolwaterstoffen met grote klimaatimpact).

Gerelateerde tips en weetjes

Besparen kan je leren

Als je echt wilt besparen op energie dan is het belangrijk om ook gewoontes aan te passen.

02 nov
""

Isoleren en ventileren

Ventileren is nodig voor schone gezonde lucht in huis. Maar dit kost toch ook energie? Er zijn genoeg mogelijkheden om energieverlies te beperken.

07 okt
raam openen