foto van voetbal wedstijd met AZ in Afas stadion, welke is verwarmt door het warmtenet van HVC

Warme grasmat dankzij het warmtenet

Volgens Ron Homan, manager technisch beheer en onderhoud van AZ, gaat het om een samenspel van de volgende factoren: verwarming belichting, Grassmaster en bevochtiging.

Verwarming – “Het is spelen met de natuur”

Het is een eis van de KNVB om je veld te verwarmen. Voor ons veld hebben wij sinds 2006 (toen het stadion werd gebouwd) warmte vanuit het warmtenet van HVC. Het bevalt prima. Je hebt geen uitlaatgassen en het scheelt in onderhoud. Normaal heb je een grote verbrandingsketel met een gasaansluiting en rookgasafvoer, daar hebben wij dus geen last van! En het is goed voor het milieu.

De verwarming is direct onder het veld geplaatst. De temperatuur kunnen we regelen en het is spelen met de natuur. In een koude periode moeten we hem wat hoger zetten. Het is belangrijk dat het veld de juiste temperatuur heeft, wanneer hij te warm staat kan de wortel van het gras namelijk uitdrogen.

Belichting – “Essentieel voor de groei van het natuurgras”

We werken met assimilatielampen. In de wintermaanden wordt extra licht toegevoegd tot ongeveer maart. Niet alle clubs maken gebruik van licht maar voor ons is dit een essentieel onderdeel in de wintermaanden. Zo kan het veld intensiever worden gebruikt, onder alle mogelijke omstandigheden en speelschema’s.

 

Grassmaster en bevochtiging – “Een grasmat zonder kale plekken”

We hebben graszaad dat we tot onder de tien graden kunnen zaaien. Waardoor we eigenlijk nooit kale plekken hebben. In de grasmat wordt een kunststofvezel tussen het echte gras geprikt met een grote maaimachine. Dit heet Grassmaster. De wortel groeit om de kunstvezel heen en daardoor is ons veld ook sterker. Om de groei van het gras te stimuleren wordt het gras ook bevochtigd.

Combinatie van factoren is essentieel voor de perfecte grasmat

Er is veel kennis op het gebied van gras. Alle elementen zijn van belang, want met een mooie belichting en goede verwarming, maar zonder besproeiing krijg je een gele grasmat. Het op de juiste manier gebruiken van de verschillende factoren - verwarming, licht, Grassmaster en besproeiing - is het geheim voor een perfecte grasmat.

Gerelateerde tips en weetjes

Zonnepanelen op een dak van een huis
04 nov

Slim stappenplan om voordelig aardgasvrij te worden: begin met subsidie

Het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen is een belangrijke stap voor een duurzame toekomst.

Link
Foto van leerlingen in de kantine van PCC het Lyceum in Alkmaar
30 sep

Klaslokalen PCC groen verwarmd

Het PCC heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Link
Historisch pand van zorginstelling zorgcirkel in Alkmaar aangesloten op het warmtenet
30 sep

Historisch pand duurzaam verwarmd

Westerhout is gedeeltelijk een Rijksmonument en is gebouwd in de periode 1925-1927 als het Rooms Katholiek ziekenhuis “St. Elisabeth”.

Link