Aanleg warmte ziekenhuis Alkmaar

ziekenhuis Alkmaar op warmte van HVC

De Alkmaarse hoofdlocatie van Noordwest Ziekenhuisgroep is aangesloten op het warmtenet van HVC. De warmte is afkomstig van de bio-energiecentrale van HVC. 

Donderdag 11 november 2021

80% CO2-vermindering

De aansluitingen betekenen een enorme verduurzaming van de bedrijfsvoering van Noordwest. Door de leidingen van het warmtenet stroomt duurzaam verwarmd water naar Noordwest. Daar wordt de warmte overgezet op de cv-installatie van het ziekenhuis. Zo kan het ziekenhuis alle ruimtes verwarmen. Er is dus geen gas meer nodig voor de verwarming in het ziekenhuis. Daarmee is Noordwest nog niet gasloos, maar het is een belangrijke stap. Ten opzichte van de huidige situatie levert de aansluiting op het warmtenet uiteindelijk ruim 80% CO2-reductie op. Patiënten, bezoekers en medewerkers van Noordwest merken niets van de overstap. Het ziekenhuis zal zoals altijd goed verwarmd zijn, maar met de aansluiting wel een flink stuk duurzamer.

Verduurzamen

In september 2019 sloten Noordwest en HVC de aansluitingsovereenkomst. Het project om 3 locaties van Noordwest in Alkmaar aan te sluiten kan nu worden afgerond. Jurgen Sernee, lid raad van bestuur van Noordwest: “We wilden voor de herfst de nieuwe installatie gereed hebben. We gaan  in fases de gas gestookte installaties uitschakelen die het ziekenhuis nu nog van stroom en warmte voorzien. Zo verduurzamen we de bedrijfsvoering van Noordwest  en geven we invulling aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

“HVC is erg trots op deze aansluitingen. Noordwest is nu de grootste afnemer op het lokale warmtenet. Met de aansluiting dragen we bij aan het realiseren van landelijke doelstellingen op het gebied van duurzame energie”, aldus Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie.

Betrokken personen bij de aansluiting van het ziekenhuis Alkmaar op het warmtenet

Gerelateerde tips en weetjes

Verwarmen zonder verspillen

Geld besparen door energiezuinig te verwarmen? Dat kan. We hebben zes tips voor je op een rij gezet. 

07 nov
deur openen