campagne uiting met man en om hem heen een spijkerbroek, klokkenhuis, melkpak en plastic fles

Wat zit er in het restafval

Er zitten nog hele waardevolle materialen in de gemiddelde restafvalbak. Denk aan gft en etensresten, plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, papier en textiel. Die materialen worden samen met het restafval verbrand. Dat is zonde! Al het overige afval is goed te recyclen als je het goed scheidt en in de juiste bak gooit. 

Wist je dat...

alle huishoudens in Nederland bij elkaar zo’n 8 miljard kilo aan afval weggooien? Dat is meer dan de landbouw, industrie en bouw bij elkaar. Er zitten nog veel bruikbare materialen in het afval.

plastic uit het restafval halen

Bijna 20% van ons afval bevat nog herbruikbaar plastic. Van jouw plastic kunnen wij nieuwe spullen maken. Vuilniszakken, nieuwe verpakkingen of zelfs speelgoed! Toch vinden we nog veel plastic in het restafval. Dat wordt verbrand en dat is zonde!

melkpak, tandpastatube en colablikje horen bij plastic

Wat zit er in jouw restafval

Filmbestand
Volume
/
Video progress

Gft is waardevol

Een derde van ons restafval bestaat nog uit gft en etensresten. Terwijl dat heel makkelijk te scheiden is. Van gescheiden gft en etensresten wordt compost en groen gas gemaakt. Een volle gft-bak wekt voldoende groen gas op om je huis bijna een dag te verwarmen. 

klokhuis

Afvalwijzer: wat hoort waar?

Twijfel je over een product en weet je niet in welke bak het hoort? Check de afvalwijzer in de app! Nu ook met foto- en barcodescanner. Je krijgt daarna meteen advies in welke bak of container het hoort.

Download de app
Vrouw staat in de badkamer en houdt in linkerhand een lege tandpastatube vast en in rechterhand haar telefoon. Op scherm van telefoon zie je de barcode scannen-functie geopend van de afvalwijzer uit de HVC afval-app.

Textiel in restafval

Elk jaar leveren we 5 kilo textiel netjes gescheiden in, maar gooien we ook nog ongeveer 9 kilo textiel bij het restafval. Als je het goed scheidt wordt er garen voor nieuwe stof van gemaakt, maar ook isolatiemateriaal.

Leeuwen knuffel en een spijkerbroek

Papier in restafval

Ook kassabonnetjes, post-it’s en kladblaadjes horen in de papierbak. Zonde om bij je restafval te gooien, want daar kan prima nieuw papier van gemaakt worden. Papier kan wel tot zes keer hergebruikt worden. Mooi toch?

kassabon mag ook bij papier

Fabels over afval scheiden

Fabels over afval scheiden

Selecteer voor antwoord

Het verhaal dat al het gescheiden afval uiteindelijk toch op de grote hoop in de verbrandingsoven terecht komt. ‘Ik heb het zelf gezien’, of ‘Ik heb het gehoord van mijn buurman die bij de vuilverbranding werkt’, zijn veelgehoorde reacties. Dit is een fabel met de grootste impact op kilo’s en milieu. De oorsprong van dit verhaal kan voortkomen uit het verleden waar dit heel soms, en op kleine schaal, plaatsvond toen er nog niet genoeg verwerkingscapaciteit was voor gft en etensresten. Een andere oorzaak kan zijn dat soms partijen die apart ingezameld worden alsnog worden afgekeurd omdat de gescheiden stroom te vervuild is om op de gewenste manier verwerkt te worden. Daarom is het belangrijk om je afval zorgvuldig te scheiden: gooi bijvoorbeeld geen plastic bij het oud papier of in de gft-bak. In de praktijk wordt gescheiden ingezameld afval in principe op passende wijze verwerkt. Het blijkt dat nog niet al het ingezamelde materiaal geschikt is voor hoogwaardige recycling, dus des te meer reden om nog meer en beter te gaan scheiden.

Selecteer voor antwoord

Het heeft zeker zin om te scheiden! Bekijk de vlog – Waarom is plastic scheiden goed? Jouw inspanning is dus zeer waardevol! In onze kunststofsorteerinstallatie sorteren we in 9 stromen. Deze stromen vormen de basis voor nieuwe producten. Ga dus vooral door met het scheiden. Zo kunnen we samen steeds meer grondstoffen behouden. Dat is beter voor het milieu. Onze kunststofsorteerinstallatie kan rond 95 procent nauwkeurig sorteren. Slechts het plastic waarop we niet sorteren en een enkele gemiste verpakking wordt verbrand.  Als bij de inzameling van plastic, blik en drinkpakken teveel materiaal zit die er niet in thuis hoort, dan kan een hele vracht worden afgekeurd. Dat betekent dat het materiaal niet wordt hergebruikt, maar dat het met overig afval wordt verbrand. Grote plastic zeilen of folies en harde kunststoffen, zoals emmers en wasmanden kan onze kunststofsorteerinstallatie niet verwerken. Dit kan je inleveren op het afvalbrengstation. Zo blijven deze grondstoffen behouden. 

Selecteer voor antwoord

Wij maken er groen gas en compost van.

filmpje

Bekijk de vlog de weg van gft en etensresten.

wist je dat

  • gemiddeld 32% van het restafval nog uit gft & etensresten bestaat?
  • een volle gft-bak voldoende groen gas opwekt om bijna een dag het huis te verwarmen.
  • een volle gft-bak gelijk staat aan 15 tot 20 kilo compost
  • het 2 weken duurt voordat een klokhuis verteert in de natuur. Gooi ‘m dus in de groene bak, dan wordt er groen gas en compost van gemaakt.

Afvalspecial

De afvalspecial staat vol met tips over afval scheiden.

Download de HVC app!

  • Directe toegang tot de afvalkalender.
  • Krijg notificaties als je de bak aan de straat moet zetten.
  • Alle informatie over het scheiden van je afval altijd bij de hand.
""