Header restafval 3

Restafval

Een groot deel van het restafval bestaat uit waardevolle materialen. Bijvoorbeeld gft en etensresten, plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, papier en textiel. Die materialen worden samen met het restafval verbrand. Dat is zonde want deze waardevolle materialen kunnen we nog een keer gebruiken.

Van gft tot compost

Zo'n 30% van het restafval bestaat uit gft en etensresten. Red tuinafval, klokhuizen, aardappelschillen, kippenbotjes en etensresten uit het restafval en gooi het in de gft-bak. Hier kunnen we weer compost en groen gas van maken. Een volle gft-bak staat gelijk aan 20 kilo compost!

Gft website_restafval

Plastic of niet?

De gemiddelde restafvalzak bevat ook nog zo'n 20% plastic, blik en drinkpakken. Dit zijn waardevolle materialen die we nog een keer kunnen gebruiken. Van plastic, blik en drinkpakken kunnen we weer nieuwe spullen maken. Bijvoorbeeld vuilniszakken, nieuwe verpakkingen of zelfs speelgoed! Twijfel je soms of iets in de plasticbak of zak mag? Daar is een handig ezelsbruggetje voor. Stel jezelf 3 vragen: is het een verpakking, is het leeg en komt het uit de keuken of badkamer? 3x ja? Dan hoort het bij plastic, blik en drinkpakken. 

Still plastic

Alle papiertjes helpen

Ook kassabonnetjes, post-it’s en kladblaadjes kunnen in de papierbak. Zonde om bij je restafval te gooien want daar kan nieuw papier van gemaakt worden. Schoon en droog papier kan tot wel zes keer hergebruikt worden.

Still papier website

Afvalwijzer: wat hoort waar?

Twijfel je over een product en weet je niet in welke bak het hoort? Check de afvalwijzer in de app! Nu ook met foto- en barcodescanner. Je krijgt daarna meteen advies in welke bak of container het hoort.

Download de app
Vrouw staat in de badkamer en houdt in linkerhand een lege tandpastatube vast en in rechterhand haar telefoon. Op scherm van telefoon zie je de barcode scannen-functie geopend van de afvalwijzer uit de HVC afval-app.

Stijlvol afval scheiden

Wil je afval scheiden in huis makkelijker en leuker maken? Interieurstyliste Michelle helpt je op weg met een aantal stylingtips.

Michelle gft

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Selecteer voor antwoord

Wij maken er groen gas en compost van.

filmpje

Bekijk de vlog de weg van gft en etensresten.

wist je dat

  • gemiddeld 32% van het restafval nog uit gft & etensresten bestaat?
  • een volle gft-bak voldoende groen gas opwekt om bijna een dag het huis te verwarmen.
  • een volle gft-bak gelijk staat aan 15 tot 20 kilo compost
  • het 2 weken duurt voordat een klokhuis verteert in de natuur. Gooi ‘m dus in de groene bak, dan wordt er groen gas en compost van gemaakt.

Selecteer voor antwoord

Filmpje

Bekijk de vlog over plastic: 3. Waar gaan mijn plastic verpakkingen heen?

De weg van het plastic

Nadat de plastic verpakkingen zijn ingezameld worden ze naar onze kunststofsorteerinstallatie in Heerenveen gebracht. Deze installatie sorteert het op de verschillende typen plastic. Wij maken er plastic balen van. Gespecialiseerde verwerkers halen deze balen op en verwerken het tot de nieuwe grondstof granulaat. Deze granulaten gaan vervolgens naar de volgende verwerker om er nieuwe producten van te maken. Dat zijn niet alleen meer de vuilniszakken en bermpaaltjes. Er zijn meer producten en verpakkingen die voor 100% uit gerecycled plastic bestaan, bijvoorbeeld de flacons van Seepje. Maar het kan ook zomaar zijn dat jouw boterkuipje of plastic flesje uiteindelijk terug komt in de kratten van Kornuit of een deurmat van Ikea. Grote stukken plastic zeil, folies en harde kunststoffen, zoals emmers of tuinslangen breng je naar het afvalbrengstation. Alleen dan kunnen ze worden hergebruikt. We kunnen ze niet sorteren in onze installatie voor verpakkingen; de scheidingsmachine gaat ervan stuk. Als teveel materialen bij het plastic, blik en drinkpakken zitten die er niet in thuishoren, dan kan een vracht worden afgekeurd. Dat betekent dat het materiaal niet wordt hergebruikt en dat het met overig afval wordt verbrand.

Meer informatie

Selecteer voor antwoord

Schoon en droog papier en karton mogen bij het oud papier. Je hebt meer papier in huis dan je denkt. Cadeaupapier en eierdozen horen bijvoorbeeld ook bij het oud papier. Papier kunnen wij tot 7 à 8 x recyclen. Daarom houden wij het apart. Er is een wereld te winnen met papier. Laten we daar samen voor zorgen. Meer informatie over oud papier en karton

Selecteer voor antwoord

Gat in je sok of scheur in je broek? Ook kapot of versleten textiel ontvangen wij graag. Net als knuffels, schoenen, riemen, tassen en petten. Alle soorten textiel mogen bij elkaar in een plastic zak. Knoop de zak goed dicht dan blijft het textiel beschermd tegen water en eventuele viezigheid die mensen soms in de container erbij gooien. Textiel dat vervuild raakt, moet worden afgekeurd en verbrand. Dat is zonde, want dan kan het dus niet meer worden gerecycled.

Selecteer voor antwoord

Het verhaal dat al het gescheiden afval uiteindelijk toch op de grote hoop in de verbrandingsoven terecht komt. ‘Ik heb het zelf gezien’, of ‘Ik heb het gehoord van mijn buurman die bij de vuilverbranding werkt’, zijn veelgehoorde reacties. Dit is een fabel met de grootste impact op kilo’s en milieu. De oorsprong van dit verhaal kan voortkomen uit het verleden waar dit heel soms, en op kleine schaal, plaatsvond toen er nog niet genoeg verwerkingscapaciteit was voor gft en etensresten. Een andere oorzaak kan zijn dat soms partijen die apart ingezameld worden alsnog worden afgekeurd omdat de gescheiden stroom te vervuild is om op de gewenste manier verwerkt te worden. Daarom is het belangrijk om je afval zorgvuldig te scheiden: gooi bijvoorbeeld geen plastic bij het oud papier of in de gft-bak. In de praktijk wordt gescheiden ingezameld afval in principe op passende wijze verwerkt. Het blijkt dat nog niet al het ingezamelde materiaal geschikt is voor hoogwaardige recycling, dus des te meer reden om nog meer en beter te gaan scheiden.

Selecteer voor antwoord

Het heeft zeker zin om te scheiden! Bekijk de vlog – Waarom is plastic scheiden goed? Jouw inspanning is dus zeer waardevol! In onze kunststofsorteerinstallatie sorteren we in 9 stromen. Deze stromen vormen de basis voor nieuwe producten. Ga dus vooral door met het scheiden. Zo kunnen we samen steeds meer grondstoffen behouden. Dat is beter voor het milieu. Onze kunststofsorteerinstallatie kan rond 95 procent nauwkeurig sorteren. Slechts het plastic waarop we niet sorteren en een enkele gemiste verpakking wordt verbrand.  Als bij de inzameling van plastic, blik en drinkpakken teveel materiaal zit die er niet in thuis hoort, dan kan een hele vracht worden afgekeurd. Dat betekent dat het materiaal niet wordt hergebruikt, maar dat het met overig afval wordt verbrand. Grote plastic zeilen of folies en harde kunststoffen, zoals emmers en wasmanden kan onze kunststofsorteerinstallatie niet verwerken. Dit kan je inleveren op het afvalbrengstation. Zo blijven deze grondstoffen behouden.