Spelende kinderen in huis draaien aan de muur thermostaat. Vader kijkt vanuit de achtergrond toe.

Alles over warmtetarieven 2023

Op deze pagina vind je de tarieven van 2023. Ook geven we uitleg over het prijsplafond, en hoe dat eruit ziet op de jaarnota.

bekijk jouw warmtetarieven

Download hier de warmtetarieven die gelden op jouw adres in 2024.

warmtetarieven

warmtetarieven en prijsplafond in 2023

Om energie betaalbaar te houden is er in 2023 een prijsplafond voor warmte vanuit de overheid. Je betaalt een prijs van € 47,38 per gigajoule (GJ) voor de eerste 37 GJ die in 2023 worden verbruikt. Dit is voor de meeste huishoudens voldoende. Het gemiddelde huishoudelijke jaarverbruik is voor warmte bij HVC is 25 GJ.

Voor het verbruik boven de 37 GJ betaal je € 75,63 per GJ. Dit is 17% onder het maximum tarief van € 90,91 per GJ. De stijging van de kosten wordt onder andere veroorzaakt door inflatie en het wegvallen van subsidies voor onze duurzame bronnen. Bekijk de veelgestelde vragen onderaan deze pagina voor meer informatie over de stijgende kosten.

Prijsplafond warmte op de jaarnota

Het prijsplafond voor warmte is een vergoeding vanuit de overheid. Onderstaand laten wij je zien hoe je deze vergoeding ziet op onze jaarnota.

Klantvoorbeeld
Een klant verbruikt 26 GJ warmte in het jaar 2023. Dit verbruik ligt onder de grens van het 37 GJ , en wordt dus afgerekend tegen €47,38. Op de jaarnota wordt dit verbruik van 26 GJ éérst afgerekend tegen de gigajouleprijs van HVC. Hier wordt de vergoeding door de overheid vanaf gehaald. Dit ziet er als volgt uit:

Verbruik Prijs Totaal
26 GJ x € 75,63 (gigajouleprijs van HVC) € 1.966,38
26 GJ

x (€ 75,63 - € 47,38 =) - € 28,25
(vergoeding door de overheid)

- € 734,50
  Deze klant betaalt voor het verbruik:
(oftewel: 26 GJ x € 47,38 =) 
€ 1.231,88

veelgestelde vragen over de tarieven en het prijsplafond

Selecteer voor antwoord

Mocht je moeite hebben om de energierekening te betalen dan verzoeken wij je zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij denken graag met je mee hoe wij dit kunnen oplossen. In 2024 is er het Tijdelijk Noodfonds Energie voor huishoudens met lage inkomens en een hoge energierekenig. Je kunt ook contact opnemen met je gemeente, of met instanties als bijvoorbeeld https://geldfit.nl/.

Selecteer voor antwoord

Energie besparen is altijd een goed idee, want energie die je niet verbruikt hoef je niet te betalen. Op deze pagina vind je een overzicht van alle tips om energie te besparen.

Selecteer voor antwoord

Ongeveer 90% van al onze klanten verbruikt minder dan 37 gigajoule. Het jaarverbruik kun je vinden op jouw laatste jaarnota(‘s). Als je een slimme meter hebt, sturen we je elke maand een energierapport. Houd hiermee het verbruik in de gaten. Geen slimme meter? Maak dan een herinnering in je agenda om elke 1e dag van de maand even de warmte meterstand te noteren. Op die manier kun je het verbruik in de gaten houden en proberen onder de 37 gigajoule te blijven.

Selecteer voor antwoord

Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023. Het geldt voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting en een verblijffunctie. Via deze link zie je wat een kleinverbruikaansluiting is voor stroom en gas. Een kleinverbruiksaansluiting voor warmte is een aansluiting t/m 100kWth.

Selecteer voor antwoord

Van 1 januari tot en met 31 december 2023 geldt het prijsplafond zoals bepaald door de overheid. Tot een verbruik van 37 GJ warmte betaalt u maximaal €47,38. Op de jaarnota wordt het prijsplafond weergegeven als een vergoeding op de normale contractprijs die op het tarievenblad staat. Het verbruik wordt in eerste instantie afgerekend tegen het normale contracttarief. Hierna wordt uitgerekend wat het verschil is tussen het contracttarief en de plafondprijs. Het plafondverbruik wordt tegen dit verschil afgerekend en als subsidie weergegeven op de jaarnota.

Selecteer voor antwoord

Nee. Die is er niet. Voor de eerste 37 Gigajoule die je verbruikt in 2023 betaal je de plafondprijs van €47,38.