Prijsplafond voor energie

Prijsplafond voor energie

In 2023 is er een prijsplafond voor stroom, gas en warmte. Maar wat zijn de tarieven voor het prijsplafond en tot welk verbruik geldt dat? Op deze pagina leggen wij het uit. Bekijk ook de veelgestelde vragen.

Het prijsplafond in het kort

Het kabinet heeft een prijsplafond voor energie vastgesteld. Dat betekent dat er tot een bepaald verbruik, maximale tarieven gaan gelden voor stroom, gas en warmte. Het prijsplafond gaat in per 1 januari 2023 en geldt voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting. Via deze link ziet u wat een kleinverbruikaansluiting is. Voor warmte is een kleinverbruikaansluiting t/m 100 kW.

verbruik en tarieven in het prijsplafond

In het onderstaande overzicht staan de tarieven die gelden in het prijsplafond. Deze gelden van 1 januari t/m 31 december 2023 en zijn inclusief btw en overheidsheffingen. Als je huidige tarief lager is dan het plafondtarief, dan betaal je het lagere tarief.

 

Verbruik

Tarieven

stroom tot en met 2.900 kWh maximaal € 0,40 per kWh
stroom vanaf 2.900 kWh tarief volgens contract/tariefblad
   
gas tot en met 1.200 m3 maximaal € 1,45 per m3
gas vanaf 1.200 m3 tarief volgens contract/tariefblad
   
Warmtelevering*  
warmte tot en met 37 GJ maximaal € 47,38 per GJ
warmte vanaf 37 GJ € 75,63


Meer over de warmtetarieven lees je op onderstaande pagina.

 

Veelgestelde vragen over het prijsplafond

Selecteer voor antwoord

Voor warmte geldt een prijsplafond tarief van maximaal € 47,38 per gigajoule (GJ). Dit tarief geldt tot een verbruiksgrens van 37 GJ. Alles over de warmtetarieven in 2023 lees je op deze pagina.

Selecteer voor antwoord

Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023. Het geldt voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting en een verblijffunctie. Via deze link zie je wat een kleinverbruikaansluiting is voor stroom en gas. Een kleinverbruiksaansluiting voor warmte is een aansluiting t/m 100kWth.

Selecteer voor antwoord

De maximumprijzen gelden voor stroom tot een verbruik van 2.900 kWh per jaar, en voor gas tot een verbruik van 1.200 m3 per jaar. Voor wat je daarna verbruikt, betaal je de prijs in je contract of op het tarievenblad vanaf 1 januari 2023. Het verbruiksplafond voor warmte is nog niet bekend.

Selecteer voor antwoord

Het jaarverbruik staat op jouw jaarnota. Log in op Mijn HVC en ga naar “nota’s”. Hier vind je een overzicht van alle termijnnota’s en jouw jaarnota. Klik op het rode pijltje links van de datum die naast ‘nota’ staat, en downloadt deze. Open het bestand, en bekijk jouw jaarverbruik.

Selecteer voor antwoord

De energietoeslag valt onder de bijzondere bijstand. Het is een onbelaste uitkering die je 1 keer kan aanvragen bij de gemeente als je inkomen niet hoger is dan 120% van de bijstandsnorm. Deze regeling is in 2022 in het leven geroepen, en geldt ook voor 2023.  Soms verwart men de energietoeslag met de energiecompensatie. De energiecompensatie gaat rechtstreeks via de energieleverancier.