TWC HIA

Tijdelijke warmtecentrale (TWC)

Een warmtenet heeft altijd een warmtebron nodig. De ontwikkeling van een duurzame warmtebron heeft tijd nodig. Vaak gaat de aanleg van het warmtenet sneller dan de aanleg van een duurzame warmtebron. In dat geval wordt het warmtenet alvast aangesloten op een Tijdelijke Warmtecentrale (TWC).

Hoe werkt een TWC?

De tijdelijke warmtecentrale (TWC) is vaak gasgestookt en werkt als het ware als een grote centrale verwarmingsinstallatie. De TWC zorgt voor het warme water waarmee de woningen en gebouwen van warmte worden voorzien.

twc zijnkant

duurzaamheid

Een TWC is gasgestookt en dus minder duurzaam dan de uiteindelijke bron waarop het warmtenet wordt aangesloten. Het warmtenet heeft voldoende aansluitingen nodig en alle leidingen moeten met elkaar zijn gekoppeld van bron tot aan de woningen voordat de woningen duurzame warmte ontvangen. Om in de tussentijd te zorgen dat de woningen al warmte krijgen, wordt er vaak eerst een TWC ingezet voordat het warmtenet op de duurzame bron wordt aangesloten.

Op onderstaande pagina lees je hoe we bijvoorbeeld in Sliedrecht van een tijdelijke warmtecentrale toewerken naar een aansluiting op een duurzame warmtebron.

Veelgestelde vragen

Selecteer voor antwoord

Door het gebruik van een TWC kan een warmtenet wat in ontwikkeling is alvast worden gebruikt voordat de duurzame bron is aangesloten. Het aansluiten van de duurzame bron is een apart proces naast het aanleggen van het warmtenet en het aansluiten van de woningen. Zo gaan we stap voor stap van het aardgas af.  

Selecteer voor antwoord

Een tijdelijke warmtecentrale is gasgestookt en gebruikt helaas nog fossiele brandstof. Ondanks dat deze ‘grote cv-ketel’ modern en efficiënt is, is deze niet meer of minder energiezuiniger dan wanneer alle woningen allemaal een eigen cv-ketel zouden hebben. 

Selecteer voor antwoord

De installaties die HVC gebruikt, voldoen aan alle veiligheidseisen. Deze zijn CE- en EBI-gekeurd, worden ieder jaar geïnspecteerd en zijn maximaal vijf jaar oud. De behuizing van de tijdelijke warmtecentrale is gemaakt van staal en heeft stevige stalen deuren en veiligheidssloten om ongewenst bezoek te voorkomen. Rondom de tijdelijke warmtecentrale wordt standaard een hoog en stevig hekwerk met een groene haag geplaatst. Zo zorgen we voor een vriendelijke uitstraling naar de omgeving. Het groenonderhoud besteden we uit aan een (lokale) hovenier.

Selecteer voor antwoord

Net zoals een standaard consumenten cv-ketel stoot ook een tijdelijke warmtecentrale rookgas uit. Uiteraard voldoen de installaties die HVC gebruikt aan alle stikstofemissie-eisen, zoals bepaald in het Activiteitenbesluit (ABEES, hoofdstuk 3.2) die vanaf 1 januari 2017 wettelijk van kracht zijn.

Selecteer voor antwoord

De rookgasuitstoot van de tijdelijke warmtecentrale is te vergelijken met die van een standaard cv-ketel.

onze duurzame warmtebronnen

Benieuwd naar al onze duurzame bronnen? Bekijk ze hier.

onze duurzame warmtebronnen
e-boiler