Op de foto; Annemarieke Nagel, Martin de Jong, Tanja de Jonge, Marco van Soerland

Feestelijke afsluiting grootschalige renovatie Blaauwweg

Op donderdag 13 december is de grootschalige renovatie van een wooncomplex aan de Blaauwweg in Dordrecht feestelijk afgesloten. Alle 225 appartementen zijn in opdracht van woningcorporatie Trivire verduurzaamd van energielabel D naar label A en individueel aangesloten op het warmtenet Dordrecht.

Woensdag 13 december 2023

In 8 maanden gasloos en duurzaam

Maar liefst 225 woningen aan de Blaauwweg, Stratosfeer-, Atmosfeer-en Heelalstraat zijn verduurzaamd. In opdracht van Trivire startte aannemer Van Wijnen en warmteleverancier HVC met het verduurzamen en gasloos maken van de woningen. Precies acht maanden na de start van het project is in oktober 2023 de laatste woning opgeleverd. Reden voor een eindfeest op 13 december 2023 met bewoners, projectmedewerkers en gemeente Dordrecht. 

De woningen hadden voor de werkzaamheden energielabel D en hebben na de renovatie het groene energielabel A toegekend gekregen. Dit komt door maatregelen als het aanbrengen van HR++ glas en het isoleren van de daken. Het project aan de Blaauwweg en omliggende straten past binnen het beleid van Trivire om onzuinige huurwoningen te verduurzamen en gasloos te maken. Ook de gemeente is blij met de verduurzaming. Dordtse wethouder van duurzaamheid Tanja de Jonge: “Het is mooi dat we in Trivire een partner hebben gevonden in de energietransitie naar Dordrecht klimaatneutraal in 2040. Dit project in Sterrenburg is om meerdere redenen goed: goed voor het wereldwijde klimaat, goed voor het binnenklimaat en goed voor de portemonnee van de bewoners.”

Gasvrij en betaalbaar wonen

In 2022 zijn er al 199 sociale huurwoningen aan de Blaauwweg verbeterd en gasloos gemaakt. Met het individueel aansluiten van deze 225 woningen op het warmtenet, levert warmteleverancier HVC in dit stukje Sterrenburg aan 424 woningen warmte. Deze duurzame warmtevoorziening zorgt, samen met de renovatie , voor minder CO2-uitstoot en een lager energieverbruik. De bewoners merken op termijn een verandering van hun energielasten. “En dat is precies waar Trivire zich hard voor maakt”, aldus Annemarieke Nagel interim bestuurder van Trivire. “Wij vinden het belangrijk dat onze huurders duurzaam, maar ook betaalbaar wonen.”

Feestelijk en dankbaar

Uit een onlangs afgenomen bewonersenquête blijkt dat de bewoners na de getroffen maatregelen meer wooncomfort ervaren. Tijdens het project zaten alle bewoners vijf dagen zonder verwarming en warm water. Trivire en Van Wijnen richtten rust- en logeerwoningen in, faciliteerden douche-voorzieningen en informeerden de bewoners op allerlei manieren. Toch brachten bewoners heel wat offers voor de opwaardering van het wooncomfort: Het feest in Het Tuinhuis stond niet alleen in het teken van vieren, maar ook van dankbaarheid richting de bewoners. Zonder hun geduld en begrip voor de overlast die het project met zich meebracht, was de renovatie minder vlot verlopen.

Foto's feestelijke afsluiting

Op de foto; Annemarieke Nagel, Martin de Jong, Tanja de Jonge, Marco van Soerland
Op de foto; Annemarieke Nagel, Martin de Jong, Tanja de Jonge, Marco van Soerland