Foto van de HVC locatie aan de Baanhoekweg in Dordrecht met daarop het zonnnepark, slibverwerkingsinstallatie en de afval-energiecentrale

warmtenet Dordrecht volledig aardgasvrij en minder afhankelijk van afvalverwerking

Duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC kondigt met trots een primeur aan. Door de vernieuwde slibverwerkingsinstallatie en een e-boiler heeft Dordrecht het eerste grote warmtenet in Nederland dat volledig aardgasvrij is.

Dinsdag 27 juni 2023

uitbreiding duurzame warmtebronnen

Met deze twee duurzame warmtebronnen wordt het warmtenet Dordrecht steeds minder afhankelijk van warmte uit afvalverwerking. Zo werkt het bedrijf stap voor stap aan een toekomst met minder afval en meer duurzame warmtebronnen.

32 kilometer

De basis voor het warmtenet Dordrecht is in 2013 gelegd. Toen werden de eerste nieuwbouwwoningen en het Energiehuis op warmte aangesloten. Inmiddels ligt er een hoofdtransportleiding van 32 kilometer door Dordrecht waar 7.500 huishoudens en gebouwen gebruik van maken.

Warmtenet Dordrecht aardgasvrij

Een primeur voor Dordrecht! Door de vernieuwde slibverwerkingsinstallatie en een nieuw e-boiler heeft Dordrecht het eerste grote warmtenet in Nederland dat volledig aardgasvrij is. Met deze twee duurzame warmtebronnen wordt het warmtenet Dordrecht steeds minder afhankelijk van warmte uit afvalverwerking. Zo werken we stap voor stap aan een toekomst met minder afval en meer duurzame warmtebronnen

Filmbestand
Volume
/
Video progress

100% duurzame warmte

In de slibverwerkingsinstallatie aan de Baanhoekweg wordt het natte rioolslib van de aandeelhoudende waterschappen gedroogd om er daarna elektriciteit van te maken. De warme dampen die tijdens dit droogproces vrijkomen worden nu, door een aanpassing in de installatie, afgevangen en omgezet naar warmte. De slibverwerkingsinstallatie levert daardoor een extra capaciteit om 7.000 huishoudens te voorzien van 100% duurzame warmte. Tanja de Jonge, wethouder duurzaamheid van Dordrecht: “Voorheen werd bij extreme kou of een eventuele storing gebruik nog gemaakt van een gasgestookte back-up installatie. Met de nieuwe elektrische boiler is dat nu verleden tijd. Daarmee is het warmtenet Dordrecht volledig aardgasvrij. Een prachtige mijlpaal voor ons allemaal.”

Viering in het Energiehuis

Deze primeur voor Dordrecht werd afgelopen donderdag gevierd in het Energiehuis. Met vertegenwoordigers van gemeenten, woningcorporaties en partners van het eerste uur werd er teruggeblikt naar het ontstaan van het warmtenet in Dordrecht, maar vooral ook vooruit gekeken naar de verdere ontwikkeling van warmtenetten en -bronnen in de Drechtsteden.

 

Foto van de talkshow in het Energiehuis in Dordrecht waar gevierd werd dat Dordrecht het eerste aardgasvrije warmtenet van Nederland heeft.
Close
Foto van de talkshow in het Energiehuis in Dordrecht waar gevierd werd dat Dordrecht het eerste aardgasvrije warmtenet van Nederland heeft.

Nederland aardgasvrij: het begint in de Drechtsteden

“Warmte is letterlijk en figuurlijk verbinden. Daarom werken we sinds 2018 met ruim 35 organisaties intensief samen aan een energieneutraal Drechtsteden 2050”, vertelt Willy Heussen, gebiedsmanager HVC voor de Drechtsteden. “De komende jaren wordt er daarom in de regio volop doorgewerkt aan de aanleg van nieuwe leidingen en het ontwikkelen van duurzame warmtebronnen. En dat begint in 2024 met de aanleg van een leiding onder de rivier de Merwede door. Dit is het startsein om alle Drechtsteden met elkaar te verbinden en woningen en gebouwen van duurzame warmte te voorzien. Een mooi voorbeeld voor de Nederlandse energietransitie. Daar mogen we samen trots op zijn.”