Veelgestelde vragen

Kies een categorie of zoek op een trefwoord. Zo vind je snel en gemakkelijk een antwoord op je vraag.

Filter

Selecteer voor antwoord

Het verhaal dat al het gescheiden afval uiteindelijk toch op de grote hoop in de verbrandingsoven terecht komt. ‘Ik heb het zelf gezien’, of ‘Ik heb het gehoord van mijn buurman die bij de vuilverbranding werkt’, zijn veelgehoorde reacties. Dit is een fabel met de grootste impact op kilo’s en milieu. De oorsprong van dit verhaal kan voortkomen uit het verleden waar dit heel soms, en op kleine schaal, plaatsvond toen er nog niet genoeg verwerkingscapaciteit was voor gft en etensresten. Een andere oorzaak kan zijn dat soms partijen die apart ingezameld worden alsnog worden afgekeurd omdat de gescheiden stroom te vervuild is om op de gewenste manier verwerkt te worden. Daarom is het belangrijk om je afval zorgvuldig te scheiden: gooi bijvoorbeeld geen plastic bij het oud papier of in de gft-bak. In de praktijk wordt gescheiden ingezameld afval in principe op passende wijze verwerkt. Het blijkt dat nog niet al het ingezamelde materiaal geschikt is voor hoogwaardige recycling, dus des te meer reden om nog meer en beter te gaan scheiden.

Selecteer voor antwoord

Twijfel je weleens in welke afvalbak het hoort? In de app vind je ook de afvalwijzer. Gebruik het invulveld of maak een foto van het afval of scan de barcode. Foto maken of barcode scannen werkt vooral voor je dagelijkse boodschappen. De app geeft daarna aan in welke bak het afval hoort. Staat het product er niet in? Laat het ons weten, dan voegen we het toe. Meer informatie vind je op de pagina over de afvalwijzer.

Selecteer voor antwoord

Dat begint bij het op de markt zetten van goede recyclebare verpakkingen. Producenten moeten bij het ontwerpen van verpakkingen hier rekening mee houden. Tegelijkertijd werken de recyclingsbedrijven aan oplossingen. 

Selecteer voor antwoord

Minder afval produceren is nog beter dan afval scheiden en recyclen. Dat komt omdat het grondstoffen en energie bespaart en daarmee dus ook beter is voor het klimaat.  

Selecteer voor antwoord

In de HVC-app vind je de afvalkalender en zie je direct op welke dag het afval bij jou wordt opgehaald. Je kunt hier ook een melding over ontvangen, zo weet je altijd wanneer welke bak geleegd wordt. Ook kun je de dichtstbijzijnde verzamelcontainers en het adres van het afvalbrengstation vinden in de app. Twijfel je weleens in welke afvalbak het hoort? De afvalwijzer in de HVC-app geeft antwoord! Maak een foto van het afval of scan de barcode en krijg te zien in welke bak het afval hoort.  De app is gratis te downloaden in de App Store of Google Playstore.

Selecteer voor antwoord

In de bak voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Chipszakken en dergelijke mag je weggooien in de zak of bak voor plastic, blik en drinkpakken maar kunnen nog niet met het plastic gerecycled worden. Ze worden uit het ingezamelde plastic gehaald en alsnog verbrand.

Selecteer voor antwoord

Luiers mogen bij het restafval.

Selecteer voor antwoord

Het is zeker nuttig om afval te scheiden! Nog steeds komen veel herbruikbare materialen terecht in het restafval. En dat is zonde. Door afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden waar weer nieuwe producten van worden gemaakt. Zo wordt er van jouw lege pak vla een dakpan gemaakt, van jouw etensresten groen gas en compost en van je lege toiletrol de krant van morgen. Jij kan daaraan bijdragen door thuis gft en etensresten, papier en karton, glas en plastic, blik en drinkpakken apart te houden.