Windmolenpark op zee - horizon met veel windmolens op een zonnige dag met een paar wolken

Offshore windpark Gemini

In de Noordzee staat windpark Gemini. Met de totale capaciteit van 600 MW is dit één van de grootste windparken van Europa. Gemini produceert ieder jaar 2,6 miljard kWh aan groene stroom. Daarmee levert het zonnepark de komende decennia stroom aan ruim 1 miljoen huishoudens. Dit is vergelijkbaar met de vermeden uitstoot van 460 duizend personenauto’s die elk 25.000 kilometer per jaar rijden.  

Windpark

Op zee 

Windpark Gemini ligt ver weg in de Noordzee, achter de horizon, op 85 kilometer boven de Groningse kust bij Schiermonnikoog. Op deze locatie worden de hoogste en meest constante windsnelheden bereikt in de Noordzee. De gemiddelde windsnelheid is 36 km per uur.  

Samenwerking 

Door 4 bedrijven is windpark Gemini mogelijk gemaakt: Northland Power (belang van 60%), Siemens (20%), Alte Leipziger/Hallesche Group (10%) en HVC (10%). 

Wij hebben een aandeel van 10 procent in windpark Gemini. Daarnaast krijgen we 15% van de opgewekte energie. Hiermee kunnen we jaarlijks circa 150.000 huishoudens voorzien van groene stroom. 

Adres

Locatie

85 km ten noorden van de Groningse kust, boven Schiermonnikoog

Windmolen

Aantal 

150 windmolens totaal, 15 van HVC

Elektriciteit

Jaarlijkse opbrengst HVC

380.000 MWh

Huis

Voldoende groene stroom

voor het jaargebruik van ruim 150.000 huishoudens

Co2

Vermeden uitstoot

161.000 ton CO2 per jaar

Auto

Vermeden uitstoot

gelijk aan 68.000 auto's minder op de weg

Gerelateerde projecten

windpark Brielse Maasdijk

Met de ontwikkeling van windpark Brielse Maasdijk maken we belangrijke stappen om de doelstellingen van gemeente Nissewaard te behalen. Gemeente Ni

Windmolen Middelharnis
foto van de windmolen de boekel ik Alkmaar, op de achtergrond een blauwe lucht met wolken.

windpark RWZI-West

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat samen met HVC 4 windturbines plaatsen op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het havengebied in Amsterdam-W

Windmolen Middelharnis
Rioolwaterzuivering Amstel Gooi en Vecht