Windmolenpark op zee - horizon met veel windmolens op een zonnige dag met een paar wolken

Offshore windpark Gemini

In de Noordzee staat windpark Gemini. Met de totale capaciteit van 600 MW is dit één van de grootste windparken van Europa. Gemini produceert ieder jaar 2,6 miljard kWh aan groene stroom. Daarmee levert het zonnepark de komende decennia stroom aan circa 785.000 huishoudens. Dit komt overeen met de energiebehoefte van de huishoudens in de 3 Noordelijke provincies bij elkaar. Dit is vergelijkbaar met de vermeden uitstoot van 300 duizend personenauto’s die elk 25.000 kilometer per jaar rijden.  

Windpark

Op zee 

Windpark Gemini ligt ver weg in de Noordzee, achter de horizon, op 85 kilometer boven de Groningse kust bij Schiermonnikoog. Op deze locatie worden de hoogste en meest constante windsnelheden bereikt in de Noordzee. De gemiddelde windsnelheid is 36 km per uur.  

Samenwerking 

Door 4 bedrijven is windpark Gemini mogelijk gemaakt: Northland Power (belang van 60%), Siemens (20%), Van Oord (10%) en HVC (10%). 

Wij hebben een aandeel van 10 procent in windpark Gemini. Daarnaast krijgen we 15% van de opgewekte energie. Hiermee kunnen we jaarlijks circa 120.000 huishoudens voorzien van groene stroom. 

Adres

Locatie

85 km ten noorden van de Groningse kust, boven Schiermonnikoog

Windmolen

Aantal 

150 windmolens totaal, 15 van HVC

Elektriciteit

Jaarlijkse opbrengst HVC

380.000 MWh

Huis

Voldoende groene stroom

voor het jaargebruik van circa 120.000 huishoudens

Co2

Vermeden uitstoot

210.000 ton CO2 per jaar

Auto

Vermeden uitstoot

gelijk aan 57.000 auto's minder op de weg

Gerelateerde projecten

Windmolen Boekel in Alkmaar

Windmolen Boekel staat op bedrijventerrein de Boekelermeer in Alkmaar. Vanaf onze locatie aan de Jadestraat in Alkmaar is het de derde windmolen.

Offshore windpark Gemini
vertegenwoordigers van de energiecooperaties en decra bij windmolen Boekel

Windmolen Middelharnis

De windmolen staat op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van onze aandeelhouder, waterschap Hollandse Delta. 

Offshore windpark Gemini
Windmolen in Middelharnis