Windmolenpark op zee - horizon met veel windmolens op een zonnige dag met een paar wolken

Offshore windpark Gemini

In de Noordzee staat windpark Gemini. Met de totale capaciteit van 600 MW is dit een van de grootste windparken van Europa. Gemini produceert ieder jaar 2,6 miljard kWh aan groene stroom. Daarmee levert het zonnepark de komende decennia stroom aan circa 785.000 huishoudens. Dit komt overeen met de energiebehoefte van de huishoudens in de 3 Noordelijke provincies bij elkaar. Dit is vergelijkbaar met de vermeden uitstoot van 300 duizend personenauto’s die elk 25.000 kilometer per jaar rijden.  

Windpark

Op zee 

Windpark Gemini ligt ver weg in de Noordzee, achter de horizon, op 85 kilometer boven de Groningse kust bij Schiermonnikoog. Op deze locatie worden de hoogste en meest constante windsnelheden bereikt in de Noordzee. De gemiddelde windsnelheid is 36 km per uur.  

Samenwerking 

Door 4 bedrijven is windpark Gemini mogelijk gemaakt: Northland Power (belang van 60%), Siemens (20%), Van Oord (10%) en HVC (10%). 

Wij hebben een aandeel van 10 procent in windpark Gemini. Daarnaast krijgen we 15% van de opgewekte energie. Hiermee kunnen we jaarlijks circa 120.000 huishoudens voorzien van groene stroom. 

Adres

Locatie

85 km ten noorden van de Groningse kust, boven Schiermonnikoog

Windmolen

Aantal 

150 windmolens 

Vermeden co2

Vermeden CO-2

1,25 miljoen ton per jaar.

Groene stroom

Voldoende groene stroom

voor het jaargebruik van circa 785.000 huishoudens

Gerelateerde projecten

Windmolen Middelharnis

Deze windmolen in Middelharnis wekt jaarlijks groene energie op voor zo’n 400 huishoudens. Dit levert een CO2-reductie op van ongeveer 700 ton.

Windpark Burgerveen
Windmolen in Middelharnis

Windmolen Boekel in Alkmaar

Windmolen Boekel staat op bedrijventerrein de Boekelermeer in Alkmaar. Vanaf de HVC-locatie gezien is het de derde windmolen.

Windpark Burgerveen
vertegenwoordigers van de energiecooperaties en decra bij windmolen Boekel