""

9 tips om vastvriezen van afval te voorkomen

In de herfst en winter kan (nacht)vorst ervoor zorgen dat het deksel of de inhoud van de bak vastvriest. Lees hoe je dit voorkomt.

Maandag 11 december 2023

Tips

  • Leg iets tussen het deksel van de bak, bijvoorbeeld een stukje hout of krant. Zo vriest het deksel niet vast;
  • Bedek de bodem van de bak. Gebruik bijvoorbeeld een krant of lege eierdozen voor in de restafvalbak. En hooi, stro of zaagsel voor de gft-bak.
  • Gooi geen nat afval in de container. Laat nat gft-afval (met name etensresten) zoveel mogelijk uitlekken voordat je het in de bak doet.
  • Gebruik composteerbare afvalzakjes om gft en etensresten in te verzamelen;
  • Bladafval heeft veel vocht. Gooi in de tijd van (nacht)vorst zo min mogelijk bladafval in de gft-bak of doe dit pas vlak voordat we de bak legen;
  • Stamp het afval niet aan;
  • Zet de bak op een beschutte plek uit de wind. Indien mogelijk bijvoorbeeld in de schuur of garage; 
  • Zit het afval toch vastgevroren? Steek het voorzichtig lost van de zijkanten, bijvoorbeeld met een schop. Doe dit wel voorzichtig, door de kou is de bak kwetsbaarder;
  • Doe geen zout of antivries in de bak om het vastgevroren afval te ontdooien. Dit zorgt voor vervuiling van het afval en verstoort het composteerproces. Antivriesmiddelen zijn bovendien schadelijk voor het milieu.

Let op: mocht het zo zijn dat het afval in jouw bak of de deksel is vastgevroren en wij hierdoor de bak niet (helemaal) kunnen legen, dan komen wij niet terug. 

Vastvriezen afval

Door de lage temperaturen kan het afval in de bak of het deksel vastvriezen. Dit komt voornamelijk voor bij de gft-bak, omdat gft en etensresten veel water bevat. Dit kan voor problemen zorgen bij het legen van de bakken. De inzamelwagen pakt de bak op, houdt deze op zijn kop en schudt deze stevig op en neer. Als de inhoud niet (helemaal) loskomt door vastvriezen, blijft er afval achter in de bak. Wij komen hiervoor niet terug. 
Gebruik daarom de tips om de kans op vastvriezen te verminderen.
 

Ondergrondse containers

Ook ondergrondse containers kunnen bij vorst vastvriezen en zijn dan tijdelijk niet bruikbaar. Plaats dan geen afval naast de container. Probeer het later op de dag nogmaals, vaak is de container dan voldoende opgewarmd om weer goed te werken.

Gerelateerde tips en weetjes

Zo ruim je vuurwerkafval veilig op

Na oud en nieuw ligt er vaak vuurwerkafval op straat. Vuurwerkafval is schadelijk voor planten en dieren en gevaarlijk voor kinderen.

22 dec
""

Green Friday

Black Friday vindt ieder jaar op de laatste vrijdag van november plaats.

20 nov
""