Jongen bij verwarming

alles over warmte

Warmte van HVC is een slim en duurzaam alternatief voor aardgas. Maar hoe werkt een warmtenet nu precies? En waar komt die duurzame warmte nu eigenlijk vandaan? Op deze pagina vind je de antwoorden.

zo werkt warmte van HVC

Een warmtenet is een duurzame oplossing voor het verwarmen van woningen en gebouwen. Warmte wordt vanuit een lokale bron via een geïsoleerd ondergronds leidingennet naar woningen en gebouwen getransporteerd. Hoe het precies werkt, lees je hier.

De werking van het warmtenet uitgelegd met nummers: 1, de afvalenergiecentrale van HVC, 2 verdeelstation, 3, warmte in huis, 4 retourleiding.

onze warmtenetten

We zijn bij HVC hard aan het werk om nieuwe warmtenetten te realiseren en bestaande warmtenetten uit te breiden. Op de kaart zie je waar in Nederland onze warmtenetten liggen, en of dat bij jou in de buurt is.

overzicht warmtenetten februari 2023

onze warmtebronnen

Bij HVC maken we zo veel mogelijk gebruik van duurzame warmtebronnen om onze warmtenetten mee te voeden. Ook onderzoeken we hoe we bestaande bronnen verder kunnen verduurzamen. We kijken daarbij naar lokale oplossingen. Bijvoorbeeld warmte afkomstig uit de bio-energiecentrale in Alkmaar. En aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, in het Westland. 

hoe werkt aardwarmte?

zo duurzaam is jouw warmte

Een aansluiting op het warmtenet is een duurzaam alternatief voor een aansluiting op gas. Maar waar komt die warmte precies vandaan en hoe duurzaam is het precies? In het warmte-etiket laten we zien wat de milieu-effecten zijn per bron.

warmte-etiket

veelgestelde vragen over warmte

veelgestelde vragen over warmte

Selecteer voor antwoord

In Nederland gaan we stap voor stap van het vertrouwde aardgas af en gebruik maken van duurzame warmtebronnen. Warmte van HVC is een slim en duurzaam alternatief. Op deze pagina leggen we uit hoe het warmtenet werkt.

Selecteer voor antwoord

In de meterkast (of in enkele gevallen in de berging of de keuken) is een warmte-unit geplaatst. Hierop zijn de aanvoer- en retourleidingen van zowel het warmtenet als de binnenhuisinstallatie (radiatoren) aangesloten. 70 graden Het water van minimaal 70 graden stroomt vanuit het warmtenet via de aanvoerleiding naar de warmte-unit. Het warme water wordt via een warmtewisselaar aan de binnenhuisinstallatie afgegeven. Via de retourleiding stroomt het afgekoelde water vanaf de warmte-unit weer terug naar het warmtenet voor een nieuwe opwarmronde.  Wil je meer weten over de warmte-unit? Bekijk dan deze pagina.  

Selecteer voor antwoord

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt jaarlijks de warmtetarieven vast. Dit gebeurt in december, op basis van de gemiddelde gasprijs voor een 1-jaar vast contract bij de 10 grootste gasleveranciers van Nederland. Dit komt voort uit het idee dat je voor warmte niet meer mag betalen dan voor gas. Deze tarieven gelden voor het vastrecht en het warmteverbruik (in Gigajoule). Om consumenten te beschermen tegen te hoge warmtetarieven geldt een maximumtarief voor warmteleveranciers. HVC geeft kortingen op deze vastgestelde tarieven en is al jaren één van de goedkoopste warmteleveranciers van Nederland. Bekijk onze tarieven.

klantadviseurs warmte van HVC helpen je energierekening te verlagen

De klantadviseurs van HVC helpen klanten hun energieverbruik én daarmee hun rekening te verlagen. Door mensen bewust te maken van hun stookgedrag en tips te geven over bijvoorbeeld het gebruik van de radiatoren. Een laag verbruik is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Energiecoach Bowie aan zijn bureau op kantoor

bekijk de warmtedownloads

Ben je op zoek naar onder andere tariefbladen, voorwaarden, technische bladen, warmte-etiketten en wijzigingsformulieren? Je vind ze hier.

downloads
Afbeelding van een witte radiator die warmte afgeeft