""

Zonnepark Braambergen

Zonnepark Braambergen ligt op een voormalige stortplaats in Almere. Ruim 26.000 zonnepanelen wekken jaarlijks groene stroom op voor zo’n 5.300 huishoudens. 

duurzaam bouwen

Het zonnepark, op zo’n 10 van de bijna 50 hectare die de voormalige stortlocatie Braambergen groot is, is zo duurzaam mogelijk gebouwd. Zo is de fundatie van het zonnepark van Solarbase. Een duurzaam beton-achtig materiaal, gemaakt van secundaire bouwstoffen, dat uitstekend geschikt is als fundering. Hierdoor hoefden we de constructie voor de zonnepanelen niet in de stortlocatie zelf te boren en liepen we niet het risico dat we de afdekking van de stortlocatie beschadigden.  

Meedelen in de opbrengst

Omwonenden konden meeprofiteren van de opbrengst van het zonnepark door te investeren in obligaties. Alle obligaties zijn uitverkocht. Inschrijven is dus niet meer mogelijk.

Samenwerking

Zonnepark Braambergen is een zonne-energieproject van HVC en Afvalzorg. Hierbij bracht Afvalzorg kennis in van aanleg, beheer en nazorg van stortplaatsen en HVC van duurzame energieproductie en –levering. Het park ligt op de voormalige afvalstortlocatie van Afvalzorg.

Voor deze locatie zijn er bovendien ambitieuze plannen voor nieuwe natuur, recreatie en sportfaciliteiten in combinatie met duurzame energie. Op dit moment worden delen van het terrein bijvoorbeeld al gebruikt voor een mountainbike-parcours en een wijngaard.
 
Naast Braambergen zijn ook 3 voormalige stortplaatsen in Dordrecht (zonnepark Crayestein), in Alkmaar (zonnepark Boekelermeer) en in Middenmeer (zonnepark Wieringermeer) ingericht als zonnepark. 

Adres

Locatie

Almere

Zonnepaneel

Aantal

Ruim 26.000 zonnepanelen

Elektriciteit

Verwachte opbrengst per jaar

13.000 MWh

Huis

Voldoende groene stroom

voor het jaarverbruik van 5.300 huishoudens

Gerelateerde projecten

zonnepark Amstelwijck in Dordrecht

11.500 zonnepanelen op zonnepark Amstelwijck in Dordrecht wekken sinds 2021 groene stroom op, genoeg voor ongeveer 1.800 huishoudens.

Zonnepark Crayestein Dordrecht
trein passeert zonnepark Amstelwijck