""

Zonnepark Braambergen

Zonnepark Braambergen ligt op een voormalige stortplaats in Almere. Ruim 26.000 zonnepanelen wekken jaarlijks groene stroom op voor zo’n 5.200 huishoudens. 

duurzaam bouwen

Het zonnepark, op zo’n 10 van de bijna 50 hectare die de voormalige stortlocatie Braambergen groot is, is zo duurzaam mogelijk gebouwd. Zo is de fundatie van het zonnepark van Solarbase. Een duurzaam beton-achtig materiaal, gemaakt van secundaire bouwstoffen, dat uitstekend geschikt is als fundering. Hierdoor hoefden we de constructie voor de zonnepanelen niet in de stortlocatie zelf te boren en liepen we niet het risico dat we de afdekking van de stortlocatie beschadigden.  

Meedelen in de opbrengst

Omwonenden konden meeprofiteren van de opbrengst van het zonnepark door te investeren in obligaties. Door te investeren in obligaties in het project, delen nu 117 participanten mee in zonnepark Braambergen.

Een van deze participanten is mevrouw Hoogendoorn. Zij vindt het heel mooi dat er op zo’n afvalbult een zonne-park is gebouwd en er zo een nuttige bestemming van is gemaakt waar je ook kunt mountainbiken. Maar de mooiste verrassing vond zij dat bedrijven als HVC en Afvalzorg investeren in duurzame energie. "Om de energietransitie tot een succes te maken, is het noodzakelijk dat dit soort partners ook meedoen."

fijn dat ik met mijn obligaties ook een steentje kan bijdragen aan de energietransitie.

mevrouw Hoogendoorn, participant zonnepark Braambergen
mevr Hoogendoorn - Braambergen
participanten-Braambergen
Zonnepark Braambergen drone foto
Mountainbike Braambergen
mevr Hoogendoorn - Braambergen
participanten-Braambergen

Samenwerking

Zonnepark Braambergen is een zonne-energieproject van HVC en Afvalzorg. Hierbij bracht Afvalzorg kennis in van aanleg, beheer en nazorg van stortplaatsen en HVC van duurzame energieproductie en –levering. Het park ligt op de voormalige afvalstortlocatie van Afvalzorg.

Voor deze locatie zijn er bovendien ambitieuze plannen voor nieuwe natuur, recreatie en sportfaciliteiten in combinatie met duurzame energie. Op dit moment worden delen van het terrein bijvoorbeeld al gebruikt voor een mountainbike-parcours en een wijngaard.
 
Naast Braambergen zijn ook 3 voormalige stortplaatsen in Dordrecht (zonnepark Crayestein), in Alkmaar (zonnepark Boekelermeer) en in Middenmeer (zonnepark Wieringermeer) ingericht als zonnepark. 

Adres

Locatie

Almere

Zonnepaneel

Aantal

Ruim 26.000 zonnepanelen

Elektriciteit

Verwachte opbrengst per jaar

13.000 MWh

Huis

Voldoende groene stroom

voor het jaarverbruik van 5.200 huishoudens

wij helpen met lokale oplossingen.

Met zonne- en windparken, helpen wij onze aandeelhoudende gemeenten en waterschappen hun doelstellingen uit de regionale energiestrategie (RES) te realiseren.

meer voor gemeente & waterschappen
je ziet de zonnepanelen van de zonneweide en daartussen lopen 11 bezoekers van de open dag

Gerelateerde projecten

Zonnepark Sunspace

HVC en de Stichting Energieneutraal Noord Flevoland hebben de handen ineen geslagen om zonnepark Sunspace te realiseren.

Zonneparken waterschap Hollandse Delta
zonnepark Sunspace - luchtfoto

zonnepark Noordermeerdijk

Langs de Noordermeerdijk, tussen de windmolens, in de gemeente Noordoostpolder bouwen we één van de grootste zonneparken van Nederland. Met 20

Zonneparken waterschap Hollandse Delta
Schets zonnepark Noordermeerdijk

Zonnepark Amstelwijck

11.500 zonnepanelen op zonnepark Amstelwijck in Dordrecht wekken sinds 2021 groene stroom op, genoeg voor ongeveer 1.850 huishoudens.

Zonneparken waterschap Hollandse Delta
trein passeert zonnepark Amstelwijck