Zonnepark Braambergen
Zonnepark Braambergen ligt op een voormalige stortplaats in Almere. Ruim 26.000 zonnepanelen wekken jaarlijks groene stroom op voor zo’n 5.200 huishoudens.
duurzaam bouwen
Het zonnepark, op zo’n 10 van de bijna 50 hectare die de voormalige stortlocatie Braambergen groot is, is zo duurzaam mogelijk gebouwd. Zo is de fundatie van het zonnepark van Solarbase. Een duurzaam beton-achtig materiaal, gemaakt van secundaire bouwstoffen, dat uitstekend geschikt is als fundering. Hierdoor hoefden we de constructie voor de zonnepanelen niet in de stortlocatie zelf te boren en liepen we niet het risico dat we de afdekking van de stortlocatie beschadigden.
Meedelen in de opbrengst
Omwonenden konden meeprofiteren van de opbrengst van het zonnepark door te investeren in obligaties. Door te investeren in obligaties in het project, delen nu 117 participanten mee in zonnepark Braambergen.
Een van deze participanten is mevrouw Hoogendoorn. Zij vindt het heel mooi dat er op zo’n afvalbult een zonne-park is gebouwd en er zo een nuttige bestemming van is gemaakt waar je ook kunt mountainbiken. Maar de mooiste verrassing vond zij dat bedrijven als HVC en Afvalzorg investeren in duurzame energie. "Om de energietransitie tot een succes te maken, is het noodzakelijk dat dit soort partners ook meedoen."
fijn dat ik met mijn obligaties ook een steentje kan bijdragen aan de energietransitie.
mevrouw Hoogendoorn, participant zonnepark BraambergenSamenwerking
Zonnepark Braambergen is een zonne-energieproject van HVC en Afvalzorg. Hierbij bracht Afvalzorg kennis in van aanleg, beheer en nazorg van stortplaatsen en HVC van duurzame energieproductie en –levering. Het park ligt op de voormalige afvalstortlocatie van Afvalzorg.
Voor deze locatie zijn er bovendien ambitieuze plannen voor nieuwe natuur, recreatie en sportfaciliteiten in combinatie met duurzame energie. Op dit moment worden delen van het terrein bijvoorbeeld al gebruikt voor een mountainbike-parcours en een wijngaard.
Naast Braambergen zijn ook 3 voormalige stortplaatsen in Dordrecht (zonnepark Crayestein), in Alkmaar (zonnepark Boekelermeer) en in Middenmeer (zonnepark Wieringermeer) ingericht als zonnepark.
wij helpen met lokale oplossingen.
Met zonne- en windparken, helpen wij onze aandeelhoudende gemeenten en waterschappen hun doelstellingen uit de regionale energiestrategie (RES) te realiseren.